Videli ste, ako sa umiera na antrax? Žiadna kauza nebola. Médiá a opozícia robia komédiu. V drsnej debate Kollár verzus Hrnko to len tak lietalo

    0
    Boris Kollár a Anton Hrnko. Reprofoto: TA3
    Šéf kancelárie NR SR Daniel Guspan o miesto neprišiel a predseda parlamentu sa na štvrtkovej tlačovke postavil za svojho podriadeného, keď povedal, že „žiaden úmysel poškodenia listového tajomstva tu nebol“. O otváraní listov určených pre poslancov sme písali TU aj TU
     
    Tému otvárania listov pre poslancov v národnej rade na príkaz riaditeľa kancelárie NR SR otvorila opätovne aj televízia TA3 v pravidelnej Téme dňa. Pozvanie prijali poslanci Boris Kollár (Sme rodina) a Andrej Hrnko (SNS). Výmena názorov na seba nenechala dlho čakať a poslanci sa do seba pustili takmer od prvej chvíle. 
     
    Podľa Antona Hrnka žiadna kauza s otváraním listov pre poslancov nebola a „ľudia ako pán Matovič robia všetko preto, aby vyvolali kauzy“. Poslanec SNS, ktorý má za sebou roky v politike, nechcel hovoriť o úradníkoch zodpovedných za celú vec, lebo podľa neho robili svoju robotu dobre. 
     
    Hrnko uviedol, že nešlo o čítanie listov. „Je to ukončené, lebo žiadna kauza nebola,“ uviedol poslanec SNS s tým, že opozícia si celú vec vymyslela.

    Skutok sa nestal

    Podľa Kollára je to tak ako už viac ráz v minulosti. „Skutok sa nestal, toto počúvame z vládnej koalície každú chvíľku,“ povedal líder hnutia Sme rodina. Nechýbalo ani odvolanie sa na ústavu. „Článok 22. ústavy jasne hovorí, že nikto nesmie porušiť listové tajomstvo,“ citoval z ústavy Kollár. 
     
    Kollár povedal, že na Slovensku existujú „dva metre pre bohatých a chudobných ľudí“ a táto prax sa podľa neho už odohráva 25 rokov. 
    Hrnko sa bránil, že žiadne trestné stíhanie, za ktoré by mohli niekoho hnať na zodpovednosť, nie je začaté. „Prokurátor by mal konať, aj keď sa to dozvie z médií,“ argumentoval Kollár. 
     
    „Ak by bola pravda, čo hovoril pán kolega poslanec, orgány činné v trestnom konaní by konali. NR SR si robila svoju povinnosť a vy (opozícia) ste torpédovali prácu zamestnancov parlamentu,“ trval na svojom Hrnko. 

    Nás to nezaujíma…

    Podľa vyjadrení Antona Hrnka, vládnu koalíciu „nezaujíma to, čo Matovič rozpráva“ a vyzval, aby z toho médiá a opozícia nerobili „komédiu“. Kollár však kontroval, že „poslanec by mal byť podľa usmernenia ministra vnútra schopný pozrieť sa na podozrivú zásielku“ pred tým, ako ju otvoria zamestnanci podateľne. 
     
    Hrnko pripomenul, že ako dlhoročný poslanec má osobné skúsenosti s tým, že mu bola doručená pošta s hanlivým obsahom a „úradníci chránili“ jeho zdravie. „Opozícia spochybňuje činnosť úradníkov, ktorí sa starajú o bezpečnosť,“ povedal poslanec SNS svojmu kolegovi z národnej rady. 
    Kollár si myslí, že aj ten, kto určuje bezpečnosť či nebezpečnosť zásielok, musí byť pred prípadným ohrozením chránený, ak má určiť stupeň ohrozenia. Ochranné pomôcky či zariadenia by boli preto podľa neho namieste, ak majú úradníci skutočne preverovať bezpečnosť zásielok.
     
    Úradníkov preverujúcich bezpečnosť pošty pre poslancov však podľa Hrnka nezaujímal obsah korešpodencie, ale len bezpečnosť. „Videli ste, ako sa umiera na antrax?“ opýtal sa Hrnko Kollára v televíznej debate. 
     
    „Toto je účelový útok na predsedu NR SR s vecou, nad ktorou nemá kontrolu. Išlo len o to, aby sa prekryli jazdy (autom) pána Matoviča, aby sa prekryli jazdy za 70-tisíc eur,“ zdôvodnil Hrnko. 

    Zadržiavať poštu je trestný čin 

    Hrnko zaútočil na Kollára s tým, že na odvolávaní predsedu národnej rady chýbalo niekoľko poslancov opozície, ktorí boli v tom čase na služobných cestách, aj keď sa prihlásili do rozpravy o odvolávaní šéfa NR SR. „Záležitosť bola technická nie politická,“ povedal poslanec SNS. 
     
    Predseda hnutia Sme rodina sa však nenechal zahnať do kúta a uviedol, že „zadržiavať poštu je trestný čin“. Hrnko však odpovedal, že on v minulosti dostával vyhrážky aj vulgárne listy a bolo mu to vraj nepríjemné. „Myslíte, že pominie hrozba, ak to nejaká úradníčka hodí do koša?“ opýtal sa Kollár s úsmevom na perách svojho kolegu. 
     
    Kollár prišiel s tým, že aj vládni poslanci urážajú opozíciu. Hrnko predsedu Sme rodina opravil, že koaliční poslanci opozíciu neurážajú a ako dôvod uviedol, že premiér Robert Fico, ktorý pravidelne slovne útočí na opozíciu, nie je poslanec, ale predseda vlády. 
     
    Celú debatu si môžete pozrieť TU.
     
    - Reklama -