Vicekancelár: V rokovaniach s Tureckom o vstupe do EÚ treba pokračovať

    0
    Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. (Autor: TASR)

    “V situácii, v ktorej sme teraz, musíme hľadať akýkoľvek komunikačný kanál s Tureckom”, povedal predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) v nedeľu v odvysielanom rozhovore pre televíziu ARD.

    Na margo dohody o utečencoch, ktorá výrazne znížila ich príliv do krajín EÚ, a vyhrážok Ankary, že ju vypovie, ak nebudú tureckí občania môcť najneskôr do októbra cestovať do členských štátov EÚ bez víz, Gabriel povedal, že sa netreba nechať vydierať. Rokovania o bezvízovom režime a dohoda o utečencoch podľa neho navzájom nesúvisia. V prípade, že turecká vláda nedodrží svoju časť dohody, Európa bude opäť stáť pred úlohou zabezpečiť vonkajšie hranice.

    Nemecký vicekancelár nepredpokladá, že Turecko by sa mohlo stať plnoprávnym členom Európskej únie za desať alebo 20 rokov, pretože EÚ v súčasnosti nie je schopná prijať ani oveľa menší štát. Napriek tomu by však mala Turecko motivovať k tomu, aby prijalo jej štandardy. Ak však Turecko opäť zavedie trest smrti, prístupové rokovania nebudú mať zmysel, konštatoval Gabriel.

    - Reklama -