Viac integrácie. Viac! Takto vidí budúcnosť EÚ Kažimír

    0
    Peter Kažimír (Autor: TASR)

    Vďaka priaznivej politickej situácii sa podľa neho pred časom otvorilo “okno príležitosti” na reformu EÚ, nebude však otvorené navždy a v súčasnosti sa už dokonca začína zatvárať. “Navrhujem vyťažiť zo súčasnej situácie maximum a dosiahnuť aspoň to, čo máme na dosah. Dokončiť bankovú úniu už zajtra, transformovať Európsky stabilizačný mechanizmus a pokračovať v načrtávaní budúcej európskej architektúry – inštitúcií, pravidiel, motivácií,” priblížil Kažimír.

    Základné kroky, ako zavádzanie štrukturálnych reforiem a dodržiavanie fiškálnej disciplíny, nie sú podľa neho komplikované a ide o domácu úlohu všetkých členských krajín. Na základe udržateľných verejných financií a zdravého vývoja ekonomiky sa následne môžeme posunúť smerom k lepšej integrácii eurozóny.

    V tejto súvislosti predstavil Kažimír viacero krokov, ktoré je podľa neho potrebné postupne uskutočniť. Ide o dokončenie bankovej únie, rozbehnutie únie kapitálových trhov či vytvorenie fiškálnej kapacity, ktorá by kompenzovala stratu národnej menovej politiky a chránila ekonomiky pred asymetrickými šokmi. Prihovára sa tiež za zlepšenie fiškálnych pravidiel, ktoré by boli jednoduchšie a predvídateľnejšie. Eurozóna tiež podľa Kažimíra potrebuje “no-bailout” pravidlo, pravidlá reštrukturalizácie verejných dlhov a následne vytvoriť inteligentný a spravodlivý vynucovací mechanizmus pre tieto pravidlá.

    “Toto je moja vízia úplnej, prosperujúcej a stabilnej eurozóny. Mnohí z vás nemusia súhlasiť s niektorými alebo aj všetkými návrhmi. Je prirodzené, že naše názory sa líšia, ale aby európsky projekt prežil a prosperoval, potrebujeme kompromisy,” zdôraznil šéf rezortu financií.

    Keď sa tieto otázky vyjasnia, bude podľa neho oveľa ľahšie diskutovať napríklad aj o financovaní EÚ po roku 2020, o ďalšej úlohe a kapacite európskeho rozpočtu. S odchodom Británie a zmenami v kohéznej politike čelí totiž EÚ významnej evolúcii v tejto oblasti, upozornil Kažimír.

    - Reklama -