Verejná sociálna sieť má bojovať proti sociálnym bublinám a to všetko kvôli víťazstvu Trumpa

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Reprofoto: Pressmix.eu)

    Podľa Ethana Zuckermana, riaditeľa výskumného Centra pre verejné médiá na MIT (Massachusetts Institute of Technology), si ľudia v USA zdôvodňujú Trumpovo víťazstvo viacerými spôsobmi. Či už falošnými správami, sociálnymi bublinami, ruskými hakermi, únikmi na WikiLeaks, alebo propagandou a podľa Zuckermana toto vnímanie politiky a sveta cez sociálne siete rozdelilo americkú spoločnosť.

    Zuckerman v článku pre portál the Atlantic píše, že toto hlboké rozdelenie národa vytvára dojem, ako keby Američania zo všetkých politických spektier stratili väčšinu dôvery vo vládnu moc.  

    Preto podľa odborníka na sociálne sieti a médiá prišla vláda s tlakom na sociálne siete, aby zakročili proti šíreniu nepravdivých správ (fake news). „Upraviť algoritmy Facebooku tak, aby filtrovali  fake news, sa zdá byť jednoduchšie, ako napraviť nefunkčný Kongres alebo bojovať za finančný systém,“ píše Zuckerman.

    Mediálny odborník z prestížnej MIT prichádza aj s návrhom na možné riešenie, a tým je podľa neho vznik verejnej sociálnej siete, ktorá by poskytovala používateľom namiesto videí s detičkami, domácimi miláčikmi a správami z vybraného okruhu rôznorodú zmes správ z globálneho diania. Vrátane takých, ktoré sú v rozpore s názormi používateľa, aby nevznikali takzvané sociálne bubliny, v ktorých sú len ľudia s rovnakým názorom a po čase prestanú vnímať opačný názor.

    „Misiou verejnej sociálnej mediálnej platformy by bolo poskytovať nám rôznorodý a globálny pohľad na svet. Namiesto zdroja by sa sústredila na informovanie, to by sa sústredilo na zhromažďovanie, ponúkanie neznámych uhlov pohľadu a iného ideologického materiálu mimo našej komfortnej zóny, ku ktorej nás to tiahne,“ píše Zuckerman.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

     

    - Reklama -