Veľký problém pre Kyjev. Separatisti na východe Ukrajiny sa vyhrážajú, že obsadia továrne

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)

    DNR a LNR informujú o spustení takzvaného režimu vnútorného riadenia“ všetkých ukrajinských firiem vyskytujúcich sa na území Donbasu. Toto rozhodnutie bolo údajne prijaté hlavami oboch samozvaných republík pre ekonomickú blokádu okupovaného Donbasu.

    Sme donútení vyhlásiť, že ak do stredajšej polnoci nedôjde k ukončeniu ekonomickej blokády, spustí sa režim vnútorného riadenia všetkých ukrajinských firiem nachádzajúcich sa na území DNR a LNR,“ píše sa vo zverejnenom spoločnom vyhlásení Alexandra Zacharčenka a Igora Plotnického.

    Vo vyhlásení tiež stojí, že za kontrolu odovzdania riadenia podnikov od ukrajinskej jurisdikcie do rúk DNR a LNR budú zodpovedať špeciálne vytvorené štáby.

    Vo štvrtok sa k poslednému vývoju na východe Ukrajiny vyjadril prostredníctvom svojho tlačového hovorcu Dmitrija Pekova aj ruský Kremeľ. Sme svedkami toho, ako sa zanedbané oblasti zo strany ukrajinskej vlády prepadajú do ešte hlbšej krízy spôsobenej ekonomickou blokádou vedenou extrémistickými elementmi. Do určitej miery je možné teda pochopiť rozhodnutie vedenia týchto regiónov, ktoré boli zavrhnuté vlastnou vládou. Hovoríme tu o životoch niekoľkých miliónov ľudí,“ objasnil ruskú pozíciu Peskov.

    Prípadné umožnenie prístupu na ruské trhy pre produkciu znárodnených spoločností Peskov odmietol komentovať. To zatiaľ povedať nedokážem, ja takéto informácie nemám,“ uviedol tlačový hovorca ruského Kremľa.

    - Reklama -