Veľkorysá azylová politika sa môže Švédom čoskoro prejesť. Bytov je chronický nedostatok, dostať ich však môžu migranti

    0
    Utečenci prichádzajúci do Švédska (Autor: SITA)

    Švédi, ktorí už sú na čakacej listine na tieto byty, si tak budú musieť počkať poriadne dlho. V nadchádzajúcich mesiacoch bude totiž väčšina prázdnych bytov vo vlastníctve mesta priradená migrantom, ktorým budú udelené povolenia na pobyt.

    Sme v ťažkej situácii, pretože existuje veľmi veľa ľudí, ktorí hľadajú bývanie, ale zároveň máme povinnosť poskytovať bývanie pre novo prichádzajúcich utečencov,“ hovorí poradkyňa sociálnodemokratickej strany Helena Proosová. Švédsky zákon vyžadujúci, aby všetky mestá a obce zabezpečili  bývanie pre migrantov, nadobudol účinnosť v marci tohto roku.

    Pred prijatím tohto nového zákona bola miestna realitná spoločnosť povinná poskytovať mestu len 5 % z celkového počtu ročne prenajímaných bytov. Podľa novej smernice si však regionálna vláda bude môcť nárokovať všetky byty. Starosta regiónu Peter Lund vyhlásil, že aj keď nová smernica ponúka vláde takúto možnosť, ešte to neznamená, že si aj skutočne budú nárokovať všetky tieto byty, pretože to podľa neho nebude v praxi potrebné.

    Helena Proosová zase uviedla, že v nadchádzajúcich mesiacoch zrejme bude musieť byť väčšina bytov pridelená migrantom vzhľadom na ich počet. Avšak pravidelne sa budú konať stretnutia zástupcov regiónu s majiteľmi EHB, na ktorých sa bude diskutovať, komu budú prideľované byty, ktoré sa uvoľnia. „Ak napríklad postaví EBH celkom novú bytovku, nebolo by fér, aby si mesto nárokovalo každý jeden byt. Niečo také by mohlo nepriaznivo ovplyvniť integráciu v Enköpingu,“ myslí si politička. Vzhľadom na to, že prideľovanie bytov migrantom výrazne predĺži čakaciu lehotu Švédov, ktorí sú momentálne na čakacej listine na tieto byty, uviedla Proosová: „Chápem, že existujú ľudia, ktorí budú sklamaní.“

    V dôsledku veľkorysej azylovej a migračnej politiky v krajine v poslednom desaťročí zažíva Švédsko chronické nedostatky v oblasti bývania. Švédsko bude musieť vybudovať takmer pol milióna nových domov v najbližších piatich rokoch, aby sa vyrovnalo so stúpajúcim dopytom zo strany migrujúcich. Pol milióna domov je zhruba ekvivalent veľkosti hlavného mesta krajiny Štokholmu.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -