Vedenie polície pod politickým vplyvom a pred voľbami? Také zmeny, ako navrhuje vláda, sú výsmechom transparentnosti, kritizuje Via Iuris

    0
    Tibor Gašpar, Prezident Policajného zboru SR (Autor: SITA)

    Ako tvrdí Via Iuris, treba zastaviť hru na transparentnosť. „Policajný prezident má byť vyberaný výberovou komisiou, ktorú minister sám menuje, pričom jej závery nemusí vôbec zohľadniť. Nebude ho možné odvolať bezdôvodne, ale žiadne dôvody novela na odvolanie neprináša,“ upozorňuje vo svojej správe organizácia, ktorá obhajuje a presadzuje verejný záujem.

    Ešte nižšia dôveryhodnosť

    Podľa Via Iuris vláda v návrhu novely zákona ponúka zmeny, ktoré sú výsmechom požiadaviek na transparentnosť výberu vysokých verejných funkcionárov, ako aj požiadaviek na odpolitizovanie polície. „Ak navrhované zmeny parlament schváli, vedenie polície bude aj naďalej pod výrazným politickým vplyvom a tak prispeje k ešte nižšej dôveryhodnosti polície,“ varuje organizácia.

    Vraj v takom prípade môže hroziť, že vláda vyberie do riadiacich pozícií svojich nominantov a tých potom nebude jednoduché odvolať. Toto by podľa nich malo pri prijatí novely reálne hroziť.

    Medzery v zákonoch a chaos

    Ako ďalej upozorňuje organizácia, zmeny neboli predmetom medzirezortného pripomienkového konania. „Návrh zároveň dôležité inštitúty nerieši komplexne, len povrchne. Tým vznikajú významné medzery v zákonoch, ktoré budú môcť byť výkonnou mocou zneužívané a zároveň budú spôsobovať chaos pri aplikácii,“ kritizuje ďalej organizácia.

    Podľa nej súvisia najzávažnejšie zmeny a problémy nielen s výberom policajného prezidenta či jeho odvolaním, ale aj s tým, že predpoklady na výkon tejto funkcie bude stanovovať ministerstvo a takisto nie je ani jasné, na aké obdobie bude vymenovaný.  To je však pri netransparentnosti vo výbere viac ako nevyhnutné. „Môže dôjsť k dlhodobému zotrvaniu jednej osoby v tejto funkcii,“ upozorňuje organizácia.

    Navyše, podľa novely má minister povinnosť vyhlásiť výberové konanie do polroka od účinnosti zákona. A to je podľa Via Iuris účelové v súvislosti s blížiacimi sa voľbami. „Zdá sa, že časovo neobmedzenú funkciu policajného prezidenta s nesystematicky upraveným zbavením funkcie, má vláda záujem obsadiť osobou pre ňu prijateľnou ešte pred parlamentnými voľbami,“ vyčíta organizácia ďalej.


     

    - Reklama -