Včera „jbl“ na alianciu, dnes už s nimi paktuje. Dorástol Sulík do premiérskeho kresla? O jeho šanciach pre PL.sk sa vyjadril politológ a znalec etikety

    0
    Richard Sulík v tričku s nápisom JBM alianciu za RDN (Autor: SITA)

    Richardovi Sulíkovi sa zrejme ani nesnívalo, že to pomyselné žezlo gazdovania nad pravicou uchmatne predvolebnému favoritovi Radoslavovi Procházkovi. Aké kroky čakajú slovenskú politiku, je ešte nejasné. Zostaviť vládu sa pokúsi premiér Robert Fico a po ňom príde na rad Sulík. Užije si svojich 15 minút slávy alebo sa stane plnohodnotným zástupcom občanov v parlamente?

    Europoslanec či premiér, to je otázka

    Byť europoslancom, ale aj premiérstvo sú posty, ktoré so sebou prinášajú množstvo zodpovednosti, ale na druhej strane aj určité privilégiá či benefity. Plat europoslanca sa pohybuje v hodnote približne šesťtisíc eur, okrem toho majú nároky na diéty v hodnote zhruba 300 eur za každý deň počas oficiálnych rokovaní. Okrem toho ešte dostávajú aj mesačne paušálny príspevok v hodnote viac ako štyritisíc eur. Európska únia tiež myslí aj na cestovné „zaťaženie“ poslancov a snaží sa ich od neho čo najviac uľaviť. Poskytuje im cesty biznistriedou lietadlom a prvou triedou vlakom. Ak sa vyberú do Bruselu či Štrasburgu autom, tak dostávajú aj príspevok na benzín. Netreba tiež zabudnúť na dotáciu na platy asistentov, ktorých platy sa pohybujú od 2 600 do 3 500 eur. Plat premiéra, vychádzajúc zo mzdy Roberta Fica, sa pohybuje v sume takmer 3,5-tisíc eur mesačne.

    *

    Vystúpenie Richarda Sulíka v nemeckej televízii ARD. Zdroj: Youtube/Richard Sulík

    U Sulíka je tiež otázne, ktorej funkcie sa v budúcnosti ujme. Činnosť na poste europoslanca sa súčasne nezhoduje s premiérskou činnosťou. Ak sa stane premiérom, miesto v europarlamente bude musieť opustiť. Obidva posty prinášajú aj spomínané „bonusy“, môže aj tento aspekt ovplyvniť Sulíkovo rozhodnutie? „Rokovania o kreovaní vlády sa ešte len začali. Akékoľvek vyjadrenia o premiérskom kresle a preferovaných pozíciách sú veľmi predčasné. Všetko, čo robím, však robím naplno a ani teraz to nebude inak,“ vyjadril sa veľmi vecne k otázke pre PL.sk predseda SaS. Sulík prekvapil aj svojimi protimigrantskými vystúpeniami v nemeckej televízii ARD.

    Sulík druhým Dzurindom?

    Či Richard Sulík zasadne na premiérsku stoličku, je zatiaľ hudba budúcnosti, no môžeme sa dohadovať, či jeho správanie a vlastnosti budú dostačujúce, aby s dychom stačil na jeho predchodcu Roberta Fica. Podľa politického analytika Jána Baránka sa Sulík premiérom nestane, no ak sa takýto scenár priblíži realite, tak rozhodne parlamentná demokracia. Ak podľa neho vygeneruje Sulíka ako premiéra, bude to rešpektovať, no obáva sa, akoby mohol udržať opraty tak rozsiahlej koalície, ktorú zrejme plánuje. „Neviem si dosť dobre predstaviť, ako chce ukočírovať takúto koalíciu ešte aj s tichou podporou Kollára. Na to treba druhého Mikuláša Dzurindu,“ prezradil Baránek.

    Politológ sa ďalej vyjadril aj k politikovej bujarej minulosti. „Čo sa týka minulosti pána Sulíka, tak by sa to stalo určite opäť predmetom médií,“ prezradil. A čo hovorí na dohad, že líder SaS už politicky dospel? „To, či politik dospel, alebo nedospel, sa určite nedá posudzovať podľa toho, ako vystupoval pred voľbami. Ide to skôr na základe historickej, aj keď krátkej skúsenosti. Zo Sulíkovho účinkovania vo vláde by som ale nemal pocit, že je to politik, ktorý je teda dospelý. Určite to je jasné riziko. Neviem, či je človek schopný poprieť úplne sám seba a zmeniť sa,“ vysvetlil Baránek. K Sulíkovej minulosti, ale aj jeho vystupovaní na verejnosti sa vyjadril pre PL.sk odborník na komunikáciu, protokol a etiketu Marek Trubač. „Pán Sulík sa nie najšťastnejším spôsobom zviditeľnil v roku 2010, keď ako čerstvý predseda parlamentu pozval na pracovný obed troch veľvyslancov, ktorých vítal v svetlej vykasanej košeli s krátkymi rukávmi, bez kravaty a obleku. Za toto protokolárne faux pas si vtedy zniesol vlnu kritiky v médiách. Pamätám si dokonca, ako na prijatie u prezidenta prišiel v saku a džínsoch. Odvtedy však svoje odievanie na oficiálnej úrovni značne vylepšil a prispôsobil sa štandardom spoločenského protokolu,“ vysvetlil Trubač.

    Kultovým sa stála aj hláška Ivety Radičovej mierene rozveselenému Sulíkovi. Zdroj: Youtube/estebacik

    Včera alianciu „jbl“, dnes je s ňou v „klc“

    Ďalším aspektom, ktorý v určitej miere narúša Sulíkov „sen“ o bezchybnej koalícii, je detail, ktorý sa môže časom medzi SaS a Obyčajnými ľuďmi nebezpečne rozvibrovať. „Fascinuje ma ale jedna vec, na ktorú sa zabúda. OĽaNO má na kandidátke kresťanských aktivistov z Aliancie za rodinu, ktorí, keď organizovali pochod a referendum za rodinu, tak pán Sulík chodil s tričkom Je*em na rodinu. Neviem si predstaviť, že títo deviati poslanci takúto koalíciu podporia. Toto si naozaj neviem predstaviť, lebo poprú svoju minulosť,“ podotkol Baránek.

    Vo svojom postrehu na adresu lídra SaS spomenul kontroverzné tričko s nápisom “JBM alianciu za RDN” aj Trubač. „V prípade, že by sa pán Sulík stal premiérom, musel by počítať ešte s prísnejším diplomatickým protokolom, ktorý počíta nielen so striktne serióznym oblečením, ale aj kultivovanejším verbálnym a neverbálnym prejavom politika. Inými slovami, musel by sa vzdať svojho neformálneho „liberálneho“ vystupovania a štandardizovať svoj celkový imidž na úroveň prijateľnú širokou verejnosťou i zahraničnými štátnickými partnermi. Takže tričko s nápisom typu „JBMNT“ asi bude musieť nechať v skrini. Platí totiž, že čím vyššia funkcia, tým vyššie protokolárne nároky,“ prezradil svoj postoj Trubač. Paradoxne ale v ankete Najlepšie oblečený politik na stránkach PL.sk ľudia zahlasovali práve za Richarda Sulíka. 

    - Reklama -