Vatikánsky rozhlas: Ľudia celú noc manifestujú. Aleppo je už zjednotené. Bašárovi Asadovi sa dostalo takejto cti

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Pápež podľa dostupných informácií varoval v liste pred akoukoľvek formou extrémizmu a terorizmu. Vyzval zároveň obe strany na ukončenie násilia a rešpektovanie medzinárodného práva, najmä kvôli civilnému obyvateľstvu.

    „Prezident ma v utorok dopoludnia prijal pri zdvorilostnej návšteve, ktorá nadväzovala na prítomnosť damaskej delegácie na kardinálskom vymenovaní v Ríme. Vrátil som sa do Sýrie ako kardinál, čo, ako všetci pochopili – od vlády až po sýrskych občanov –, bolo niečo jedinečné. Bolo to gesto pápežovej blízkosti trpiacim Sýrčanom. Počas schôdzky som prezidentovi Asadovi odovzdal pápežov list, ktorého obsah sa dá vytušiť. Je zhodný s tým, čo pápež vždy hovoril v súvislosti so sýrskym konfliktom, a potom sa v ňom primárne zdôrazňuje humanitárne hľadisko,“ uviedol Zenari pre server.

    Podľa jeho slov prezident Asad prevzal pápežov list s veľkým uznaním. „Prečítal si ho a vyslovil ocenenie. To môžem nepochybne potvrdiť,“ dodal Zenari.

    Všetci si, ako dodáva, prajeme zachytiť záblesk nádeje, ktorá rozjasní riešenie. „Ale nie je to jednoduché, a práve preto treba v tejto chvíli pokračovať cestou ukončenia násilia, prístupu k humanitárnej pomoci a zmiereniu. Najmä obyvatelia Aleppa teraz platia za neblahé dôsledky tohto konfliktu. Ako veriaci a kresťania sa neprestávame modliť…“ povedal Zenari.

    „Päť rokov sme trpeli dôsledky teroristických činov a teraz ľudia – už celú noc – manifestujú na námestiach, pretože konečne môžeme dúfať v trochu pokoja. Vojnu nemá nikto rád. Už neexistuje východné a západné Aleppo, ale zjednotené mesto,“ opísal situáciu v Sýrii aleppský maronitský biskup Joseph Tobji.

    Vláda podľa neho už pred štyrmi mesiacmi pripravila kryty, do ktorých sa dostane aj materiálna pomoc. „Myslím si však, že nebudú stačiť, pretože sa nečakala taká masa ľudí. Treba tiež povedať, že niektorí obyvatelia východného Aleppa sa vrátili späť potom, keď sýrska armáda vstúpila do ich štvrtí,“ uviedol Tobji.

    O pápežových slovách, ktoré boli adresované prezidentovi Asadovi, informovali podľa neho všetky štátne rozhlasové a televízne stanice. „Pápež na Sýriu nikdy nezabúda a tentoraz zvolil formu osobného listu. Veľmi si toto gesto ceníme a dúfame, že pápežove slová padnú na úrodnú pôdu. Vojna je vždy niečo diabolské a neprináša iba materiálne škody, ale aj krviprelievanie,“ dodal.

    „Modlite sa za nás. Máte bratov – ako Kristovo telo máte druhé pľúca, ktorými je kresťanský Východ. Tieto pľúca sa zapálili a treba ich liečiť nielen modlitbou, ale aj skutkami milosrdenstva,“ uzavrel Tobji.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -