Valí sa na ministra Žigu pohroma? Súvisí to s jeho firmou na vývoz dreva

    0
    Peter Žiga (Autor: TASR)

    Týždenník Trend nedávno informoval o tom, že firma ministra hospodárstva Žigu mala problém s pochybnými dodávateľmi a hrozí jej dorub DPH za zhruba 340-tisíc eur. Daňová kontrola, ktorá na nezrovnalosti prišla, však nebola jediná. V Taperi boli kontrolóri opakovane. Národná kriminálna agentúra (NAKA) riešila Taper vlani v júni.

    Firma Taper je najväčším obchodníkom s drevnou hmotou na Slovensku. „Biznis ministrovej spoločnosti spočíva v tom, že nakupuje od iných a potom predáva ďalej, časť dreva vyváža aj do zahraničia,“ uvádza v článku týždenník Trend. Podnikanie 45-ročného politika však môže teoreticky dostať trhliny. 

    Ako pre týždenník uviedol policajný hovorca Martin Wäldl, NAKA obchodnú spoločnosť preverovala a skončilo sa to postúpením informácie o možnom podozrení zo spáchania trestného činu skrátenia dane a poistného. Kriminálna agentúra prípad posunula na košickú políciu, ktorá ho rieši už vyše roka. Po niekoľkých mesiacoch od prijatia podnetu začala v novembri trestné stíhanie v danej veci. Nikto zatiaľ nebol obvinený.
     
    O čo konkrétne ide, ktorých firiem sa preverovanie týka a čo s tým má Taper, polícia nespresnila. „V danej veci stále prebieha vyšetrovanie, vyšetrovateľ požiadal o právnu pomoc do zahraničia a zhromažďuje ďalší dôkazový materiál, po jeho zabezpečení a vyhodnotení vo veci následne meritórne rozhodne,“ konštatovala košická policajná hovorkyňa Jana Mesárová pre Trend. Zároveň sa odmietla bližšie vyjadriť s odvolaním sa na prebiehajúce vyšetrovanie.

    - Reklama -