Väčšina mladých Nemcov je za integráciu Európy. Zato mladí Slováci…

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Členstvo v Európskej únii hodnotí kladne 77 % respondentov. Najpozitívnejší pohľad na integráciu Európy majú mladí Nemci (87 %), po nich Maďari, Rakúšania, Poliaci a Česi. Najmenej nadšenia prejavujú Slováci (70 %).

    Podľa výskumu prináša Európska únia mladým ľuďom najmä mier a slobodu. A práve zachovanie mieru medzi národmi Európy je pre mladých najväčšou výhodou európskej integrácie (78 %). Najviac to platí u Rakúšanov a Nemcov. Na druhom mieste je potom výhoda možnosti usadiť sa a pracovať v inej krajine EÚ, čo pre zmenu platí najviac u Poliakov. Maďari najviac oceňujú možnosť študovať v inej krajine Únie.

    Cení sa aj snaha EÚ zabrániť zmenám klímy (60 %), čo platí predovšetkým u mladých Nemcov (70 %). Neexistenciu kontrol na hraniciach Schengenu oceňuje nadpolovičná väčšina (53 %), 45 percent opýtaných vníma ako pozitívny presun prostriedkov z európskeho rozpočtu do menej rozvinutých členských krajín.

    Mladí ľudia si myslia, že ich krajina by mala v EÚ zotrvať a reformovať ju. Najsilnejšie hlasy za zotrvanie v EÚ a za jej reformu zaznievajú od mladých z Nemecka (77 %) a z Rakúska (71 %), na opačnom konci je Česká republika (60 %).

    Najväčší problém predstavuje pre významnú väčšinu mladých islamský fundamentalizmus, rovnako ako terorizmus, v Nemecku potom aj znečistenie životného prostredia a klimatické zmeny.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -