Väčšina Ukrajincov nenávidí Putina. Napriek tomu sa pre nich môže stať vzorom

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Od Majdanu už uplynuli dva roky. Krajina je v zúfalej situácii. Prečo je to tak? Kladie si otázku Jaroslav Daniška z portálu denníka Postoj. „Poviem to priamo, podstata spočíva v tejto otázke: Môže v krajine, kde vládne oligarchia, vzniknúť funkčný štát demokratickou cestou? Považujem to za ukrajinskú otázku najbližšieho obdobia,“ uvádza.

    Problémom je, že Majdan síce zmenil vládu, no nezmenil oligarchický systém. „Porošenko, podobne ako pred ním Janukovyč, sa nespráva ako prezident, ale ako oligarcha. Štát je riadený oligarchickým paktom, menia sa podiely, občas v malom aj zloženie, ale to je všetko. Krajina, kde vládne oligarchický systém, nie je funkčným štátom, pretože vláda a parlament nedokážu presadiť vládu pravidiel a práva pre všetkých, musia rešpektovať prísne limity,“ vysvetľuje Daniška. Čo s tým má Rusko? Podľa komentátora sa vo veľmi podobnej situácii, v akej sa teraz nachádza Ukrajina, ocitlo aj Rusko po páde komunizmu. Bolo to ešte za vlády  Borisa Jeľcina. Tiež sa vtedy špekulovalo o rozpade krajiny, ekonomika Ruska bola na bode mrazu a kriminalita prekvitala.

    „Prezident Jeľcin vládol vďaka médiám, ktoré držali v rukách noví oligarchovia, ako napríklad Boris Berezovskij či Michail Chodorkovskij. Oligarchovia mali v rukách obrovskú ekonomickú a politickú moc a systematicky oslabovali autoritu štátu,“ pokračuje.

    Na rozdiel od súčasnej Ukrajiny však v Rusku existovala organizovaná štruktúra, ktorej tento vývoj prekážal a postupne sa presadila aj politicky. Bola to koalícia armády a tajnej služby. „Stelesnením tejto koalície sa stal Vladimír Putin, ktorý pravdepodobne účelovo vyvolal druhú vojnu v Čečensku, stal sa prezidentom a z Kremľa zlomil (ale nezlikvidoval) absolútnu moc oligarchie,“ uviedol Daniška.

    Putin vlastne ukázal, „ako v mafiánsko-oligarchickej krajine obnoviť moc štátu: Je to autoritárska forma vlády“. A toto je podľa Danišku presne to, čo mnohých Ukrajincov ťahá k Putinovi. „Väčšina Ukrajincov Putina nenávidí. Napriek tomu sa za istých okolností môže pre nich stať vzorom,“ píše.

    Ukrajinská otázka je podľa autora o to znepokojujúcejšia, že ak by sa Ukrajine podarilo prekonať oligarchiu demokratickým procesom, bola by prvým štátom na svete. „A hoci by som Ukrajincom takú výnimku doprial, len ťažko si to možno predstaviť,“ uzavrel Jaroslav Daniška.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -