Väčší strach mám o EÚ ako o Britániu, povedal k brexitu český profesor

    0
    Český profesor, právnik a sociológ Jiří Přibáň (Autor: Hans Štembera)

    Podľa Přibáňa všetci očakávajú „najtvrdší z tvrdých brexitov“. Dôvodom je vraj to, že britská strana predpokladá nedohodu s EÚ, a tak sa pripravuje na tzv. tvrdý brexit.

    Príčinou je aj politika EÚ, ktorá sa tvrdým postupom voči Británii snaží odradiť ďalšie krajiny od vystúpenia z EÚ. „Je to politika, ktorá určuje jednotu EÚ ako prioritu, ale z hľadiska budúcich vzťahov EÚ a Británie sa jej to môže vypomstiť,“ varoval Přibáň.

    Dejiny sa dali do pohybu tak rýchlo, že sa nestačíme diviť

    Podľa neho sa dejiny dali do pohybu takou rýchlosťou, že sa nestačíme diviť. Upozornil, že kríza eurozóny stále trvá. To, že sa o nej neinformuje v médiách, neznamená, že nie je. A tak EÚ môže za nejaký čas riešiť ešte vážnejšiu krízu, ako je brexit.

    Pripomenul, že britský parlament sa bude k brexitu vracať. Keď vláda dosiahne dohodu o brexite, parlament o nej bude rokovať a schvaľovať ju. „To bude dôležitejšie ako to, čoho sme svedkami dnes,“ podotkol Přibáň.

    Čo by sa stalo, keby dohodu parlament neschválil? Znamenalo by to tvrdé vystúpenie. Muselo by sa znovu upraviť obchodovanie Británie s EÚ. Británia sa skrátka pripravuje na možnosť, že sa s EÚ nedohodne.

    Corbyn si svoj post neudrží

    Přibáňa prekvapila miera rozpoltenosti Labouristickej strany. „Tlak poslancov, ktorí odmietajú politiku tieňového kabinetu, je veľký. Aj moja poslankyňa sa rozhodla opustiť tieňový kabinet. Nemôže hlasovať proti záujmu jej voličov, v jej obvode bolo za zotrvanie Británie v EÚ 6 : 4.“

    Myslí si, že Jeremy Corbyn si svoj post neudrží. „Najmä preto, že je to slabý a neschopný vodca, Labouristická strana si bude musieť časom zvoliť nového vodcu, ktorý ju dovedie k volebnému víťazstvu.“

    Má väčší strach o EÚ ako o Britániu

    Přibáň má väčšie obavy o EÚ ako o Britániu. Dôvodom sú miera recesie v Taliansku či neschopnosť Francúzska naštartovať vlastné hospodárstvo. „To je budúci krízový moment,“ upozornil Přibáň.

    Vyjadril sa aj k Vyšehradskej štvorke. Poľsko a Maďarsko možno podľa jeho slov len ťažko označiť za ústavno-demokratické krajiny. „Orbán má bližšie k Putinovi ako ku komukoľvek v Európe. Je úlohou českej diplomacie nájsť cestu, ako nezrušiť Vyšehrad a ako sa dištancovať od politiky týchto dvoch krajín.“

    Podľa Přibáňa nastala v EÚ situácia, kedy sa vytratilo hľadanie minimálneho spoločného základu. „Akoby sa vytrácalo z diplomatických kruhov v Bruseli,“ podotkol Přibáň. Aj preto vraj Británia predvída možnosť nedohody.

    Pochválil britské univerzitné prostredie, ktoré je v súčasnosti možno najkozmopolitnejšie na svete. Nie je vraj mysliteľné, že by boli ako v Británii profesori z Grécka či z Česka napríklad na nemeckých univerzitách.

    Hrozba druhého referenda o škótskej nezávislosti vraj nie je veľmi reálna, aj keď sa o nej často hovorí.

    Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -