Václav Klaus zniesol EÚ pod čiernu zem. Vypočujte si to

    0
    Bývalý český prezident Václav Klaus (Autor: TASR)

    „Je to ďalší zádrh, zápletka. Nič fatálne v tom však nevidím. Už tu vlády padli trikrát, táto zatiaľ nepadla. Pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami je to pokus o postrkovanie. Za veľkú krízu by som to nepovažoval. A je jedno, ako tá kríza dopadne. Tá vláda tak či onak dovládne. Za ten čas aj tak nič neurobí, aj keby sa zmenila alebo nezmenila,“ povedal Klaus.

    „Že poklesla kultúra, že pribudlo nečakanej vulgárnosti, to je ďalšia vec. Ale nezužujme to na konflikty jednotlivcov,“ podotkol Klaus.

    Podľa Klausa by v čase takejto vládnej krízy mal prezident prispievať k nájdeniu nejakej potenciálnej zhody. „Mal by hrať rolu obrusovača hrán. Myslím si, že toto by mala byť prirodzená rola prezidenta,“ povedal. „Prezident Miloš Zeman je svojím princípom a založením trošku iný ako ja, plus došlo k fundamentálnej zmene,“ podotkol k zmene voľby českého prezidenta. „Vôbec to neprinieslo to, čo si ľudia mysleli. Ja som proti priamej voľbe prezidenta. Nepatrí to do štruktúry nášho ústavného poriadku. Bez zmeny ústavy vytvorila nové mocenské centrum v štáte a prezident Zeman túto zmenu svojím veľmi svojráznym spôsobom využíva,“ dodal Klaus.

    Zdroj: Facebook/Český rozhlas Plus

    A reč bola aj o Európskej únii. Tú český exprezident nazval umelým a falošným konštruktom, ktorého sa treba zbaviť a vytvoriť niečo iné. Kritický bol však aj k Britom, ktorí podľa jeho názoru brexit príliš dobre nezvládajú. „Či bude brexit návod… Nie som si tým istý. Brexit bol unikátnym izolovaným javom,“ domnieva sa Klaus. „Treba urobiť fundamentálnu zmenu celej európskej integrácie,“ dodal ešte k Európskej únii, ktorú by najradšej zrušil. „Mala by ten názov opustiť. To nie je únia. Bol by som za novú organizáciu európskych štátov, ktorá by ponechala štátom ich suverenitu a ktorá by umožnila, aby tie štáty spolupracovali v oblastiach, v ktorých skutočne spolupracovať chcú,“ dodal.

    Na záver sa vyjadril k zvoleniu Emmanuela Macrona za nového francúzskeho prezidenta. „Ja si myslím, že pre Európu to nie je dobrá správa. Francúzsko nebude inou krajinou než doteraz. A Európska únia? Tam idú od radosti vyskočiť z kože. Macron jasne dáva najavo, že hodlá pokračovať v uťahovaní skrutiek európskeho integračného procesu, vyhráža sa štátom V4,“ podotkol Klaus s tým, že Macron sa vyhrážal Poľsku a Maďarsku za migračnú politiku.

    - Reklama -