Václav Klaus: Schyľuje sa k vojne. S obrovskými dôsledkami

    0
    Český exprezident Václav Klaus (Autor: Hans Štembera)

    Podľa Klausa môžeme boj s terorizmom viesť jedine vtedy, keď dôjde k zastaveniu migrácie a utečencov vrátime späť do ich krajín. Aj napriek tomu, že Turecko sa vyhráža, že v prípade nezrušenia vízovej povinnosti pustí do Európy 2,5 milióna utečencov, by neustúpil. Krajinu by však vzal do EÚ. „Keby to prispelo k tomu, aby bola EÚ rozbitá, tak by som to jedine uvítal,“ uviedol.

    Klausa podľa jeho slov deprimuje predovšetkým necitlivosť masy verejnosti na čokoľvek. „Je stále oveľa väčšia, než by sme predpokladali a než by sme si priali,“ podotkol. Ako absurdné, nezmyselné a detinské mu pripadá napríklad správanie európskych politikov po útokoch, keď zisťujú, či útočník bol „len“ psychopat alebo či konal z poverenia Islamského štátu. Výrok nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá v súvislosti s útokmi vyhlásila, že ich činí Islamský štát zámerne, aby Európu poštval proti moslimom a migrantom, už nechcel vôbec komentovať.

    „Jej postoj je pre mňa skutočne úplne, ale úplne nepochopiteľný. Najviac ma, neviem, či povedať rozosmialo alebo niečo iné, jej zatiaľ posledné vystúpenie. V ňom sa vrátila k svojmu Wir schaffen das, teda My to dokážeme. To už hádam musí hovoriť zo žartu, pretože musí vedieť, že si to zlízne vo všetkých médiách. Ale ešte viac ma pobúrila jej veta, že to je pre Nemcov veľká historická skúška a že v nej obstoja. Privolať si takú zbytočnú pohromu sám na seba a povedať, že to je historická skúška, to neviem, nakoľko to môže myslieť vážne,“ podotkol Klaus.

    Nová Európa

    Zároveň poznamenal, že existuje možnosť, že mnohí politici si skutočne vo svojom multikulturalistickom blúznení želajú vytvoriť novú Európu a nového európskeho človeka. „A toho z nás starých Európanov proste nevytesajú, nevykrešú. A preto si asi musia myslieť, že je v poriadku, keď prídu noví ľudia, ktorých budú otesávať, obrusovať a uhládzať na svoj obraz a na obraz ich videnia Európy. Na to môžu používať kdejaký trik, manéver, kdejaký výrok, ktorý sa nám zdá byť smiešny,“ uviedol.

    Vo vojne však podľa Klausa určite nie sme. „A keď sme vo vojne, tak vo vojne – a tu by som ten obrat použil – sami so sebou v Európe. Došlo k obrovskému rozpolteniu mlčiacej väčšiny zdravo uvažujúcich ľudí s európskymi – hodí sa mi to ruské slovo – verchuškami, s európskou elitou. Áno, tu sa schyľuje k vojne a táto vojna môže mať skutočne ďalekosiahle dôsledky. Vo svojich prejavoch pripomínam slávnu, skoro storočnú knižku La Rebelión de las masas (Vzbura davov) španielskeho mysliteľa Josého Ortegu y Gasseta. A hovorím: Vidím, že rozpor medzi týmito dvoma skupinami ľudí hrozí vypuknutím istej la rebelión de las masas,“ uviedol český exprezident.

    Klaus sa vo svojich slovách vyjadril aj k nevydarenému tureckému štátnemu prevratu. Podľa jeho názoru nešlo o naaranžovaný puč zo strany prezidenta Erdogana. „Nie som priaznivcom krkolomných dvojitých konšpirácií,“ uviedol. „Že sa prezident Erdogan pokúša posilňovať svoju pozíciu, je úplne evidentné. Ani o tom, že v Turecku existuje silná vnútorná opozícia, niet pochýb. Že si v týchto končinách vzájomne vybavujú účty iným spôsobom, než je zvykom v strednej Európe, je tiež evidentné. Neviem, čo by som k tomu ešte povedal,“ dodal.

    - Reklama -