VOĽBY: Skončila sa kampaň, začalo sa moratórium

    0
    Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

    Zákon o volebnej kampani určuje, že zverejňovať informácií o kandidujúcich politických subjektoch “v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom vysielaní, v televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických publikáciách, neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve je 48 hodín pred začiatkom volieb a v deň volieb až do skončenia hlasovania zakázané”. Nevzťahuje sa to na vysielanie prostredníctvom internetu. Už 14 dní pred konaním volieb a rovnako aj v deň ich konania, teda od 20. februára od 00:00 do 5. marca do skončenia hlasovania, je zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov. Politické subjekty, strany, hnutia alebo koalície, ktoré sa uchádzajú o hlasy voličov, mohli po novom začať volebnú kampaň dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnili v Zbierke zákonov SR, teda 12. novembra 2015. Porušenie jednotlivých pravidiel vedenia kampane i vysielania politickej reklamy sa pokutuje.

    Popri vysielaní venovanom voľbám sa verejnosť najčastejšie s kampaňou stretáva na plagátových a bilbordových plochách. Zákon o volebnej kampani sa špeciálne venuje i umiestňovaniu volebných plagátov. Tie sa môžu vyvesovať tam, kde to určia obce (v Bratislave a Košiciach mestské časti) všeobecne záväzným nariadením. V ňom obec určí miesta a podmienky na umiestňovanie volebných plagátov na verejných priestranstvách počas volebnej kampane. Vyhradená plocha musí zodpovedať zásadám rovnosti kandidujúcich subjektov. Plagáty, ktoré sa vyvesili do 3. marca, môžu ostať na svojich miestach, nové by však pribudnúť nemali, bolo by to porušenie moratória, zdôraznila pre agentúru SITA zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová.

    Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa na poslednom februárovom rokovaní zaoberala i vedením kampane na internete. Počas moratória až do skončenia hlasovania by sa podľa predsedu komisie, ústavného právnika Eduarda Báránya nemali objavovať na komerčných webstránkach politické propagačné materiály, ako sú rôzne bannery kandidátov či strán. „Nikto nechce, aby strany sťahovali zo svojich webových sídiel nejaké materiály pred moratóriom, ale nemalo by sa stať, že si chcete pozrieť počasie a dozviete sa program politickej strany alebo sa vám objaví fotografia lídra niektorej strany,“ objasnil 26. februára Bárány. V uznesení štátnej komisie pre voľby sa konkrétne uvádza, že sú “zakázané akékoľvek prostriedky online reklamy (napríklad reklamné bannery), ktoré sú naprogramované tak, aby sa v čase volebného moratória objavovali návštevníkom iných webových stránok”.

    V deň parlamentných volieb organizuje občianska iniciatíva Zastavme hazard v šiestich mestách Slovenska – Ružomberku, Bratislave, Galante, Nitre, Levoči a Prešove petície proti hazardným hrám a hracím automatom. Podľa slovenskej legislatívy je petícia počas volieb možná, na petičných hárkoch však nesmú byť uvedené mená kandidátov uchádzajúcich sa o hlasy voličov vo voľbách do parlamentu, kandidáti nesmú zbierať podpisy pod petíciu. Organizátori nesmú oslovovať voličov pri vstupe do volebnej miestnosti, teda pred hlasovaním, ale mali by oslovovať iba odchádzajúcich voličov. Odporúča sa, aby organizátori petície zbierali podpisy pred budovami, kde sa hlasuje, a nie vo vnútri, aby nenarúšali priebeh volieb. Rovnaké pravidlá platia aj pre zisťovanie informácií pre prieskumy typu exit poll, v ktorých anketári oslovujú voličov, ktorí práve vyšli z volebnej miestnosti.

    Voľby do NR SR sa uskutočnia v sobotu 5. marca od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. O priazeň približne 4,428 milióna voličov sa uchádza 22 politických subjektov. Voľby riadi Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá zároveň v nedeľu 6. marca zistí a zverejní výsledky volieb.

    - Reklama -