VIEME PRVÍ Trestné oznámenie na Kočnera. Poslanec Rajtár chce jeho väzbu

    0
    Marián Kočner (Autor: TASR)

    Opozičný poslanec Jozef Rajtár (SaS) podal už v júni tohto roka na generálnej prokuratúre trestné oznámenie na Mariána Kočnera pre podozrenia z trestného činu skrátenia dane a poistného. Dôvodom je podozrivý prevod bytov v bytovom komplexe Five Star Residence v Bratislave, keď mal Kočner previesť 17 luxusných bytov na  jednu zo svojich firiem, Inkasný servis, za jedno euro. Za jeden byt mal teda dať šesť centov.

    Jozef Rajtár upozornil ako prvé Parlamentné listy, že v marci 2016 prišlo k ďalším prevodom. „Šesť bytov sa z firmy Inkasný servis previedlo na Kočnerovu firmu Hotel Holding, jeden byt za 25-tisíc eur. Na ďalšiu firmu Mariána Kočnera Správa a inkaso pohľadávok sa v ten istý deň previedli aj štyri byty, jeden za takmer 690-tisíc eur,“ tvrdí Rajtár. Viac sme o tom písali TU.

    Rajtár si myslí, že na bytoch z Five Stars Residence sa robili vratky DPH a nebol to klasický prípad, keď staviteľ predá byt zákazníkovi. Byty putovali ďalej.

    „Za celú bytovku bola DPH v sume desiatok miliónov eur. Sú to obludné rozmery týchto podvodov,“ uviedol minulý týždeň Rajtár. Viac TU.

    Trestné oznámenie na Kočnera

    Dnes dokonca v tomto prípade podal Jozef Rajtár na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a spolupáchateľa Mariána Kočnera. Má ísť o skutočnosti nasvedčujúce, že bol spáchaný závažný trestný čin podvodu, subvenčného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskej únie.

    „Doposiaľ neznámy páchateľ vystupujúci ako štatutárny orgán Inkasný servis, a. s., a spolupáchateľ Marián Kočner ako štatutárny orgán spoločnosti Správa a inkaso pohľadávok, s. r. o., uzavreli kúpnu zmluvu o prevode vlastníckych práv k bytom na ulici Námestie slobody v Bratislave za celkovú kúpnu cenu 2,7 milióna eur. A doposiaľ neznámy páchateľ vystupujúci ako štatutárny orgán Inkasný servis, a. s., a spolupáchateľ Marián Kočner ako štatutárny orgán spoločnosti Hotel Holding, s. r. o., uzavreli kúpnu zmluvu o prevode vlastníckych práv k bytom na ulici Námestie slobody v Bratislave za celkovú kúpnu cenu 150-tisíc eur,“ píše sa v trestnom oznámení s tým, že neznámy páchateľ a spolupáchateľ Marián Kočner ako štatutárne orgány právnických osôb skrátili daň z príjmu spoločnosti Inkasný servis, a. s., v doposiaľ nezistenej sume, a dopustili sa trestných činov.

    V čase spáchania skutku bol podľa trestného oznámenia predseda predstavenstva spoločnosti Inkasný servis, a. s., Marián Kočner, pričom bol štatutárny orgán spoločnosti Inkasný servis, a. s., v čase od 23. 12. 2015 do 19. 7. 2017. Zároveň vykonával funkciu konateľa v spoločnosti Správa a inkaso pohľadávok, s. r. o., a tiež je konateľom spoločnosti Hotel Holding, s. r. o.

    „Z uvedeného je preukázané, že kúpna zmluva bola uzavretá medzi predávajúcim, ktorého spoločníkom bol Marián Kočner a kupujúcim, ktorého spoločníkom bol Marián Kočner predsedom predstavenstva,“ pokračuje trestné oznámenie s tým, že Kočner predmetnú kúpnu zmluvu uzavrel majúc vedomosť o skutočnej hodnote kupovaných nehnuteľností a  s priamym úmyslom získať majetok predávajúceho za zníženú cenu, čím úmyselne znížil základ dane z príjmu a daňovú povinnosť dane z pridanej hodnoty spoločnosti Inkasný servis, a. s., a poškodil tak aj finančné záujmy Európskej únie.

    Rajtár v oznámení píše, že kúpna cena 2 750 000 eur a 150 000 eur nie je bežnou cenou pri prevode vlastníckeho práva k 10 luxusným bytom a súvisiacich práv.

    „Vzhľadom na skutočnosti, že Marián Kočner sa v minulosti už dopustil trestného činu s podobnými znakmi skutkových podstát a to konkrétne označených aj v medializovanom prípade „17 bytov za 1 euro“ zo dňa 21. 6. 2017 mám za to, že môže ísť aj o opakujúci sa trestný čin,“ pokračuje oznámenie, pričom Rajtár žiada na základe toho, že hrozí ďalšie pokračovanie v trestnej činnosti, ovplyvňovanie svedkov, zbavovanie sa dôkazov, prepisovanie firiem a, že sa spolupáchateľ Marián Kočner bude vyhýbať trestnému stíhaniu, aby bol väzobne stíhaný.

    - Reklama -