VIEME PRVÍ Kočnerova kauza 17 bytov za euro je oveľa väčšia, ako sa myslelo. Keďže polícia nekoná, Rajtár odhaľuje ďalšie prevody

    0
    Podnikateľ Marián Kočner (Autor: TASR)

    Opozičný poslanec Jozef Rajtár (SaS) podal už v júni tohto roka na generálnej prokuratúre trestné oznámenie na Mariána Kočnera pre podozrenia z trestného činu skrátenia dane a poistného. Dôvodom je podozrivý prevod bytov v bytovom komplexe Five Star Residence v Bratislave.

    „Ide o prípad, na ktorý sme upozorňovali už pred vyše rokom a štvrť. Týka sa to bytovky Five Star Residence, kde je staviteľ REAL Štúdio K. F. A Bratislava. Vieme, že v prípade Five Star Residence už bol obvinený Ladislav Bašternák, ktorý tam robil prevody bytov. Na druhej strane robil prevody bytov aj Marián Kočner,“ uviedol vtedy Rajtár. REAL Štúdiu K. F. A dlhuje dokonca podľa webu Finančnej správy na daniach okolo 10 miliónov eur.

    Sedemnáť luxusných bytov previedol za jedno euro. Prilepšiť si mohol o 900-tisíc eur

    Podľa Rajtárových slov previedol Kočner 17 luxusných bytov na jednu zo svojich firiem, Inkasný servis, za jedno euro. Za jeden byt mal teda dať šesť centov.

    Marián Kočner bytový komplex Five Star Residence aj staval, a tak podľa opozičného poslanca mohol obísť povinnosť zaplatiť daň.

    Kočner podľa jeho slov argumentuje, že suma bola znížená o tzv. ťarchu na základe pohľadávky jednej schránkovej firmy. „Pre výpočet dane a ďalších vecí je však potrebná cena určená zákonom, čo je teda obvyklá trhová cena. Nedá sa takáto cena znížiť o nejakú ťarchu. To nie je zákonom povolené,“ doplnil v lete Rajtár. Odhadom si tak podľa neho mohol Kočner prilepšiť až o približne 900-tisíc eur, keďže reálna cena bytov mohla byť okolo päť miliónov eur. Viac sme o celom prípade informovali TU.

    V septembri bol Marián Kočner dokonca obvinený aj Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA) z trestného činu neodvedenia dane a poistného, ktorý súvisí s inou kauzou týkajúcou sa hotelov na Donovaloch. Podľa medializovaných informácií sa prípad týka obchodov s nehnuteľnosťami na Donovaloch v rokoch 2010 a 2012. Štát mohol prísť až o osem miliónov eur. Viac sme o tom písali TU.

    Nové odhalenie. Rajtár vidí daňové podvody

    Podľa Jozefa Rajtára sa však celá vec neskončila a keďže polícia nekoná, tak prichádza exkluzívne pre PL.sk s novými informáciami o prevodoch spomínaných sedemnástich bytov z komplexu Five Star Residence. Sedem bytov malo podľa Rajtára skončiť u fyzických osôb.

    Ďalších šesť bytov s garážami malo prejsť 7. 3. 2016 z Kočnerovej firmy Inkasný servis na ďalšiu Kočnerovu firmu Hotel holding, ale za 25-tisíc eur. V ten istý deň prešli aj ostávajúce štyri byty na inú Kočnerovu firmu, tentokrát Správa a Inkaso pohľadávok, s. r. o. Zaujímavosťou je, že priemerná cena jedného bytu bola teraz až 687-tisíc eur.

    Poslanec SaS tak vidí za týmito účelovými zmenami cien bytov daňové podvody, keďže si byty predávali medzi sebou firmy Mariána Kočnera, pričom si podnikateľ mohol v daňovom priznaní žiadať vrátiť dépeháčku.

    Spomínanej firmy Inkasný servis, ktorá získala 17 luxusných bytov za jedno euro, sa Kočner podľa zistení portálu aktuality.sk zbavil, pričom ju od septembra tohto roka riadia dvaja Maďari a dvaja Slováci. Jeden z nich má byť údajne dokonca bývalý väzeň, ktorý žije s mamou, a za mreže sa dostal za neplatenie alimentov pre dcéru.

    O stanovisko sme požiadali aj Prezídium Policajného zboru, pričom sme im položili otázky, aké boli v celom prípade okolo kauzy komplexu Five Stars Residence vznesené obvinenia, aké osoby boli zadržané a aké boli vykonané procesné úkony. Tiež sme položili polícii otázku, či váhajú s druhým obvinením Mariána Kočnera práve preto, lebo by tým bola potvrdená opakujúca sa trestná činnosť, kde by podľa zákona nasledovala väzba.

    Celú záležitosť budeme pozorne sledovať a postupne aktualizovať.

    - Reklama -