VIDEO z Pentagónu vyráža dych: Prichádzajúca anarchia a chaos v megamestách. Armáda sa pripravuje na apokalyptickú víziu

    0
    Ukážka z videa používaného na výcvik špeciálnych jednotiek USA (Autor: Reprofoto: Youtube)
    Scenár opísaný v takmer päťminútovom videu a dokumente s názvom Megacities: Urban Future, the Emerging Complexity používa údajne Pentagón ako tréningovú pomôcku pre budúcich členov rôznych špeciálnych jednotiek na Joint Special Operations University (JSOU). Dokument má staršie dáta, ale video sa na internete objavilo až prednedávnom. 
     
    Podľa toho, čo sa hovorí vo videu, by sa počet ľudí žijúcich v mestách mal do roku 2030 zvýšiť o jeden a pol miliardy. V súčasnosti žije v mestách vyše polovica z takmer sedem a pol miliardy ľudí. Len pre porovnanie, ešte v roku 1960 žilo v mestách podľa údajov OSN len niečo viac ako 33 % svetovej populácie. 
     
    Autori videa, ktorými sú údajne tvorcovia kurzov pre špeciálne jednotky Pentagónu, na zázname tvrdia, že megamestá budúcnosti budú výzvou pre „mestské plánovanie aj vojenskú doktrínu“. Práve mestá budú vraj už o necelé dve dekády „rodiskami, inkubátormi a odpaľovacími rampami pre nepriateľov a hybridné hrozby“. 
     
    Najväčším hrozbám a výzvam budú podľa varovaní z videa čeliť mestá, ktoré porastú rýchlo a ich populácia narastie o 10 miliónov obyvateľov v priebehu niekoľkých rokov. V spomínanom roku 2030 údajne až 60 % populácie v mestách majú tvoriť ľudia mladší ako 18 rokov.

    Armáda nie je pripravená

    Už pred dvomi rokmi prišla armáda Spojených štátov v dokumente s rovnomenným názvom Megacities: Urban Future, the Emerging Complexity s tým, že vojsko je momentálne nepripravené na prípadnú anarchiu, ktorá by mohla zachvátiť preľudnené mestské štvrte plné nezamestnaných, mladých a zúfalých ľudí, údajne už o necelých 15 rokov. 
     
    Autori vo videu podfarbenom dramatickou hudbou strašia aj živelnými pohromami a nechýbajú ani fotografie vzbúrených davov a zamaskovaných ľudí, ktorí na pozadí masových protestov hádžu kamene. Ďalej zaznieva v sprievodnom texte zostrihaného záznamu aj varovanie pred ešte väčším prehĺbením sociálnej priepasti medzi bohatými a chudobnými. 
     
    S nárastom mestskej populácie má byť v budúcnosti nevyhnutne spojený aj väčší počet katastrofálne chudobných štvrtí v preľudnených megasídliskách a v nich sa majú častejšie objavovať boje medzi ľuďmi, ktoré bude musieť armáda zvládať, ak chce zabrániť vypuknutiu nepokojov.  
     
    Velenie špeciálnych operácií (SOCOM) USA autorstvo videa nepotvrdilo a pre americké médiá uviedlo, že ho vraj vyrobila Joint Special Operations University (JSOU), ktorá patrí pod Pentagón. Ešte pred vydaním tohto stanoviska SOCOM tvrdilo, že autorom apokalyptického videa je samotná armáda.
     
    „(Video) Bolo vytvorené pre interné potreby armády na objasnenie výziev, ktoré predstavuje operovanie v prostredí megamiest,“ uviedol armádny hovorca William Layer pre portál Intercept, ktorý video zverejnil. Podľa dostupných informácií bolo video vytvorené v roku 2014 a bolo určené na výcvik špeciálnych jednotiek. 
     
    Boje v mestách veľkých ako celé štáty budú podľa autorov sužovať nielen povrch planéty, ale aj digitálne podsvetie, kde majú o dve dekády vraj vládne korporácie a zločinecké syndikáty hackerov.
     
    Presne na takéto podmienky boja sa majú špeciálne jednotky USA pripraviť. Napätie v mestách má totiž s narastajúcou kriminalitou stúpať do nezvládnuteľných rozmerov. 
     
    „Čelíme prostrediu, ktoré vojnoví velikáni nikdy nepredvídali. Čelíme hrozbe, ktoré si od nás vyžaduje znova definovať doktrínu a vojenskú silu, radikálne novým a iným spôsobom,“ tvrdí komentár k videu. Záznam tvorí séria fotografií, na ktorých je všetko nehostinné mestské prostredie, aké si dnes človek môže predstaviť spolu s demonštrujúcimi ľuďmi v uliciach a momentkami z vojnových zón. 
     
     
    - Reklama -