VIDEO Zeman po boku Putina: Rusko je desaťkrát významnejšie ako Francúzsko. Jaceňuk je úbožiak. Som odporca sankcií

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a český prezident Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Najprv sa slova ujal Vladimir Putin, ktorý si pochvaľoval, že rokovania s prezidentom Zemanom prebiehali v konštruktívnej atmosfére. Boli dohodnuté nielen plány do budúcna, ale aj medzinárodné otázky. V prvom rade sa prezidenti venovali ekonomickým otázkam. „Tento rok sa nám podarilo prekonať zníženie vzájomného medzinárodného obchodu. Prezident Zeman venuje tejto otázke zvláštnu pozornosť,“ ocenil Putin.

    Česká podnikateľská delegácia sa vraj zúčastní na dvoch podnikateľských fórach – v Moskve a v Jekaterinburgu. Putin prezradil, že so Zemanom debatovali o rozvoji spolupráce v oblasti priemyslu vrátane automobilového priemyslu. Mimo pozornosti prezidentov však nezostala ani otázka spolupráce v oblasti poľnohospodárstva, farmaceutického priemyslu a tak podobne. Situácii pomáha, že s rôznymi regiónmi v Rusku spolupracujú aj české kraje. Zároveň sa rozvíja spolupráca českých a ruských vysokých škôl. Reč bola ďalej o rope a plyne, ktoré prúdia z Ruska do Česka, prípadne ďalej cez Česko do Európy.

    „Dotkli sme sa aj otázok globálnej a európskej agendy,“ poznamenal Putin. Rusko má vraj záujem na normalizácii vzťahov. „Informoval som pána prezidenta o našej predstave riešenia situácie na Ukrajine,“ uviedol Putin.

    Na záver svojho vystúpenia poďakoval Putin za otvorenosť, s akou česká hlava štátu pristupuje k rozvoju rusko-českých vzťahov.

    Zdroj: Facebook/ParlametníListy.cz

    Keď sa ujal slova prezident Zeman, prezradil, že do Ruska so sebou priviezol 140 podnikateľov. „Keď som bol vo Francúzsku, mal som so sebou 14 podnikateľov, z toho by sa dalo povedať, že Rusko je desaťkrát významnejšie ako Francúzsko,“ naznačil Zeman, teda aspoň z pohľadu síl oboch podnikateľských delegácií.

    „Som rád, že okrem rastu exportu a importu rastie aj počet ruských turistov v Českej republike. A je teda zrejmé, že navzdory najrôznejším sankciám sa ekonomická spolupráca rozvíja. To však neznamená, že by som sa so sankciami zmieril. Aj naďalej som ich dlhodobým odporcom a to sa týka nielen sankcií EÚ voči Ruskej federácii, ale aj sankcií Ruskej federácie voči Európskej únii,“ konštatoval Zeman.

    Potom sa Zeman venoval otázke analýzy historických dokumentov. Spolupráca v tejto oblasti by mala obom krajinám pomôcť v ďalšom rozvoji vzájomných vzťahov. „Sú ľudia, ktorí prepisujú históriu. Podľa môjho názoru sú to len úbožiaci,“ konštatoval Zeman. A uviedol príklad takého úbožiaka.

    Mal na mysli bývalého ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý vyhlasoval, že Sovietsky zväz zaútočil na Nemecko a cestou okupoval Ukrajinu. Tí, ktorí si podľa Zemana nepamätajú svoju minulosť, sú odsúdení na to, aby ju znova prežili.

    - Reklama -