VIDEO Zarobte si 100-tisíc dolárov. Mastná odmena za informácie o kšefte mocných. Na Západe proti nemu vyšli do ulíc státisíce ľudí

    0
    Julliane Assange, zakladateľ WikiLeaks (Autor: SITA)

    Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) vyvoláva vlny odporu u obyvateľov Únie už zhruba dva roky. Proti vznikajúcej najväčšej zóne voľného obchodu na svete sa v rôznych krajinách konali už stovky protestov.

    Naposledy protestovali Nemci, keď sa ich v uliciach Berlína zišlo viac ako 200-tisíc. Obavy vyvolávajú najmä ústupky z vysokej úrovne zdravotných a bezpečnostných štandardov v Európe, napríklad v potravinárstve.

    Oponenti tiež poukazujú na riziko zníženia ochrany spotrebiteľa, čím sa nadnárodným spoločnostiam otvorí cesta k ovplyvňovaniu regulačných právomocí jednotlivých členských štátov Únie. Problémom sú tiež arbitrážne súdy, ktoré by mali rozhodovať o tom, či budú vládne politiky v súlade s medzinárodnou zmluvou alebo nie.

    Masový protest proti TTIP v Berlíne (Zdroj: YouTube.com)

    Pred TTIP varoval aj Assange

    Európskym politikom sa však najviac vyčítajú tajnosti, ktoré okolo prebiehajúcich rokovaní s USA robia. Verejnosť totiž nemá k informáciám dostatočný prístup. Na stránkach Európskej komisie sú síce zverejnené čiastočné pozičné dokumenty, lenže USA obsah rokovaní s EÚ tají úplne.

    Neprehľadnosť rokovaní TTIP sa nepozdáva ani zakladateľovi WikiLeaks Julianovi Assangovi, ktorý pred časom varoval pred uzavretím TTIP so slovami, že táto obchodná zmluva „dostane Európu do dlhodobého konfliktu s Áziou“. „Tajomstvá okolo TTIP vrhajú tieň na budúcnosť európskej demokracie. Pod povrchom sa špeciálne záujmy odtrhli z reťaze,“ povedal Assange.

    „Dohoda TTIP, o ktorej v súčasnosti rokujú USA a Európska únia, je aj naďalej prísne strážená. Zatiaľ čo veľké korporácie získali privilegovaný prístup, verejnosť si ju nemôže prečítať,“ uvádza sa v tlačovej správe na webovej stránke. „WikiLeaks podniká kroky na zabezpečenie toho, aby si Európania konečne mohli prečítať túto monštruóznu dohodu, ktorú americká ministerka zahraničia Clintonová nazvala aj ako ,ekonomické NATO‘,“ píše sa ďalej v správe.

    Medzi darcami a otvorenými podporovateľmi z Európy a USA nájdete aj mená bývalého ministra financií Yanisa Varoufakisa, módnej návrhárky Vivienne Westwoodovej, novinára spolupracujúceho s Assangeom Glenna Greenwalda, investigatívneho novinára Johna Pilgera, bieloruského filozofa Evgenyho Mozorova a ďalších.

    Hacker Assange v roku 2010 zverejnil na webovej stránke WikiLeaks prísne tajné americké diplomatické a vojenské dokumenty. Za to ho stále vyšetrujú v Spojených štátoch. 44-ročný Assange čelil aj viacerým obvineniam zo sexuálneho obťažovania. Tri obvinenia zastavili, lebo prešlo premlčacie obdobie päť rokov. Stále ho však stíhajú pre znásilnenie. Od roku 2012 žije v  ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne.

    V poradí už 11. kolo rokovaní o TTIP sa blíži. Bude sa konať v Miami v druhej polovici tohto mesiaca, od 19. do 23. októbra. Na programe budú negociácie ku všetkým diskutovaným oblastiam v rámci regulačných opatrení, trhového prístupu a pravidiel. Píše sa na webovej stránke Európskej komisie.

    Zakladateľ WikiLeaks upozorňuje na neprehľadnosť rokovaní TTIP. (Zdroj: YouTube.com)

    - Reklama -