VIDEO Vzdelávanie alebo indoktrinácia? V Európe sa množia proimigrantské videá zamierené na deti

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Peter Števkov)

    Rakúski rodičia sa sťažujú, že ich deti sú násilne včleňované do proimigrantského tábora, keďže školy ich informujú iba o pozitívnych aspektoch akceptácie žiadateľov o azyl a ukazujú im nový proimigračný firm.

    Pred bránami Viedne

    Film Utečenec v tebe presúva konflikt z Blízkeho východu do strednej Európy, pričom jeho cieľom je priviesť deti k tomu, aby sa samé seba predstavili v pozícii utečenca.

    Rodina strednej triedy vo filme uteká pred vojnou z Viedne. Na prvých záberoch film ešte ukazuje spokojný bezstarostný život chlapca v Rakúsku. Potom však film „prepne“ do alternatívnej reality, v ktorej je chlapec vystavený šikane od jeho rovesníkov, ktorí mu strpčujú život a zakazujú mu hrať futbal. Po tom ako chlapec a jeho matka počujú v rádiu správy, že sa začali boje, a že vyhlásili stav ohrozenia, rodina sa pokúsi opustiť mesto, z ktorého sa stala vojnová zóna plná dymu a preháňajúcich sa sanitiek. Chlapca nakoniec zastrelia v scéne, ktorú sprevádzajú dopady granátov.

    Rakúsky film Utečenec v tebe

    Vytočili rodičov

    Film vytočil viacerých rodičov, ktorým zábery ukázali počas prednášky, ktorej cieľom bolo ukázať, že „všetci utečenci sú vítaní“. Jeden z rodičov, ktorý film vzhliadol, konštatoval, že „absolútne nie je vhodný pre deti od šiestich do desiatich rokov“.

    Mestská rada vo Viedni v reakcii na odvysielanie spotu konštatovala, že skupina pod názvom Utečenecký klub, ktorá stojí za výrobou filmu, nemala prezentáciu pripraviť. Hovorca mestskej rady sa vyjadril, že „politika, nezáleží na tom, z ktorej strany, nemá čo na základnej škole robiť“.

    Deti, toto je hitlerovská Pegida

    Nejde o prvý prípad, keď bol proimigrantský aktivizmus v Európe cielený na deti. Minulý rok financovala nemecká vláda film, ktorý vyobrazoval protiislamistické hnutie Pegida ako nenávistné a násilné. Webstránka, na ktorej bol film umiestnený, ukazovala pestrými farbami a rozprávkami, že odporcovia masovej imigrácie sú väčšinou nezamestnaní, chudobní a naštvaní. Očividne pritom tvorcom stránky neprekážalo, že podľa sociologických prieskumov boli pochodujúci demonštranti na zhromaždeniach Pegidy väčšinou zaopatrení muži zo strednej triedy.

    „Vysvetľujúca stránka o Pegide“ tiež zobrazovala obrázok Adolfa Hiltlera.   

    Trojbradé príšery

    Podobný prípad ako v Nemecku a Rakúsku sa však objavil aj u našich západných susedov. Česká televízia v septembri odvysielala na svojej stanici Déčko určenej pre deti program, v ktorom deťom vysvetľovala, prečo by sme mali prijímať utečencov. Problematiku podala príbehom, v ktorom sa mimozemskí utečenci z planéty Ne snažia na svojich vesmírnych koráboch dostať na zasľúbenú planétu Yó.

    Animovanému mimozemšťanovi, ktorému sa ale plán prijať utečencov nepozdával, rozhorčení moderátori vysvetlili „ako sa veci majú“. „Čože, ty tu nechceš žiadnych cudzincov? To hádam nemyslíš vážne… Keby sme tým utečencom povedali nie, tak by sme boli rovnakí ako tie slizké potvory s troma bradami z planéty Ne.“

    Výrok o trojbradatej príšere bola v tomto prípade zjavná narážka na českého prezidenta Zemana, o ktorom sa hovorí, že má tri brady, a ktorý masovú imigráciu dlhodobo odmieta.

    Tolerantná planéta Yó

    - Reklama -