VIDEO Vynadajú aktivisti Barackovi Obamovi? Američania si dovolili vítať Číňanov

    0
    Čínsky prezident Si Ťin-pching a český prezident Miloš Zeman. (Autor: Twitter/hostzCLR)

    Ako dokazuje asi polhodinový videozáznam, uvítací ceremoniál pripravený na počesť príchodu Si Ťin-pchinga a jeho početného sprievodu do Bieleho domu bol skutočne veľkolepý. Čínsky prezident bol privítaný so všetkými vojenskými poctami. Salutovali mu desiatky vojakov s medailami na prsiach a bielymi rukavicami, ktorí striedavo držali čínsku a americkú vlajku. Vojenský orchester vyhrával slávnostné melódie a na červenom koberci už na hostí čakali prezident Obama a jeho manželka. Je potrebné dodať, že prvý americký pár nemával tibetskou vlajkou a tibetská vlajka nebola viditeľná ani na jednom jedinom zábere celého videozáznamu. Aktivisti pozvanie na túto oficiálnu akciu nedostali.

    Následne už k Bielemu domu prišla luxusná čierna limuzína, z ktorej vystúpil čínsky pár. Prezident Obama sa ľahko uklonil a podal bez akéhokoľvek náznaku ruku svojmu čínskemu náprotivku. Michelle Obamová manželku čínskeho prezidenta Pcheng Li-Juanu dokonca priateľsky pobozkala na obe líca. Následne sa obaja prezidenti vydali na „obhliadku“ nastúpených zástupcov amerických vzdušných, pozemných síl a námorníctva. Veliteľ prehliadky potom Obamovi aj Si Ťin-pchingovi zasalutoval a obaja prezidenti sa vydali v ústrety stovkám amerických školákov.

    Privítanie čínskeho prezidenta v USA

    Deti vo veku približne od siedmich do desiatich rokov boli z ich príchodu očividne nadšené. Nadšene mávali nielen americkými, ale približne v rovnakej miere aj čínskymi vlajkami. Po tibetskej vlajke opäť ani chýru, ani slychu. Obaja vodcovia svetových veľmocí sa mnohým deťom podpisovali do ich pamätníčka. Dalo by sa predpokladať, že čínskymi vlajkami budú mávať len deti amerických Číňanov, ale nebolo to tak. Čínskymi vlajočkami v eufórii mávali aj malí „bieli“ Američania a Afroameričania, ktorí očividne žiadne čínske korene nemali.

    Na základe týchto záberov možno konštatovať, že čínske vlajky deťom niekto dal do ruky a vyzval ich, aby sa po príchode čínskeho prezidenta usmievali a usilovali aj o získanie jeho podpisu. Takéto gesto možno vnímať ako priateľské gesto hostiteľa voči hosťovi, niektorí aktivisti by ho však určite mohli označiť skôr za servilný pokus dostať sa čínskemu prezidentovi do nemenovanej zadnej časti tela.

    V obdobnom duchu by sa dalo hovoriť o návšteve čínskeho prezidenta vo Veľkej Británii, ktorá sa uskutočnila krátko po jeho návšteve Spojených štátov. Aj vo Veľkej Británii sa dostalo Si Ťin-pchingovi vrelého prijatia a konzervatívny britský premiér David Cameron ho rozhodne nečakal s tibetskými vlajkami v oboch rukách. Čínsky prezident sa tiež stretol s britskou kráľovnou a so stovkami ďalších osobností. Uvedené situácie ukazujú, že nech už si západní štátnici myslia o nedodržiavaní ľudských práv v Číne čokoľvek, minimálne pri vítaní čínskej delegácie svoj názor nedávajú príliš na obdiv. V prvom rade s ohľadom na diplomatické zvyklosti, ale iste aj s nezanedbateľným prihliadnutím na čínske investície. 

    - Reklama -