VIDEO Výbuch v Istanbule, hlásia obete

    0
    Istanbul ilustračná foto (Autor: TASR)

    Turecký minister vnútra Süleyman Soylu pred novinármi vyhlásil, že jeden z výbuchov sa odohral priamo pred štadiónom Vodafone Arena, druhý spáchal samovražedný atentátnik v priľahlom parku. Terčom útoku boli podľa všetkého príslušníci polície, ktorí predtým na štadióne hliadkovali počas zápasu domáceho tímu Bešiktaš s futbalistami klubu Bursaspor.

    Minister vnútra krátko po výbuchoch informoval o 20 zranených. Na margo oficiálne nepotvrdených správ o obetiach na životoch, ktoré sa objavili v priebehu večera, uviedol, že o tom bude informovať neskôr. 

    K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Istanbul však tento rok zažil viacero útokov, ktoré turecké úrady pripísali buď extrémistickej organizácii Islamský štát, alebo kurdským povstalcom.

    Oba futbalové kluby útok odsúdili. Klub Bursaspor dodal, že zranený nebol žiaden z jeho fanúšikov.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo svojom vyhlásení uviedol, že pri explóziách prišlo niekoľko ľudí o život a ďalší boli zranení. Podľa neho šlo o teroristický útok na “naše bezpečnostné zložky a našich občanov” a s cieľom “spôsobiť čo najväčšie straty. Výsledkom týchto útokov sú, žiaľ, mučeníci a zranení”.

    Turecká rada pre rozhlasové a televízne vysielanie – ako je v krajine v podobných prípadoch obvyklé – vydala dočasný zákaz vysielania spravodajských materiálov o výbuchoch v Istanbule, aby “sa zabránilo zverejneniu správ, ktoré môžu mať za následok strach, paniku alebo chaos, alebo poslúžiť cieľom teroristických organizácií.”

    - Reklama -