VIDEO Vy katastroficky podivná osoba! Americký televízny komik poprial Le Penovej, aby ju okradol imigrant

    0
    Americký komik John Oliver (Autor: Facebook, John Oliver)
    Americký komik John Oliver hovoril na konci minulého týždňa v rámci svojho programu s názvom Last Week Tonight na televíznej stanici HBO o prezidentských voľbách, ktoré už o niekoľko dní prebehnú vo Francúzsku.
     
    Americkým divákom sa svojím svojráznym spôsobom pokúsil objasniť, prečo by ich mali voľby vo Francúzsku vlastne zaujímať. Zároveň vyslal posolstvo aj do Francúzska.
     
    Osud celej Európy môže byť teraz v rukách francúzskeho národa. Celý rad kandidátov na prezidentský post vo Francúzsku podporuje francúzsku obdobu brexitu. Tento francúzsky ,frexit' by mohol byť najzničujúcejší v celej histórii krajiny,“ myslí si Oliver.
     
    A nasledovalo Oliverovo satirické predstavenie niekoľkých kandidátov na post prezidenta Francúzska.
     
    Jedným z outsiderov je podľa Olivera Jacques Cheminade, konšpiračný teoretik, ktorý v minulosti vyhlásil, že britská kráľovná má prsty v medzinárodnom drogovom obchode a v ktorého agende je mimo iného plán na osídlenie planéty Mars“.
     
    Ďalší z kandidátov je Jean Lassalle, ktorý sa raz rozhodol držať 39-dňovú hladovku na protest proti strate pracovných miest medzi jeho voličmi. Jeho volebné videá skutočne berú dych: jazdí v nich vo vlaku, pracuje na svojej záhrade, tancuje so ženami a chodí po horách od pása nahor nahý,“ komentuje Oliver.
     
    Avšak podľa Olivera skutočnú šancu na zvolenie majú iba 4 kandidáti. Jedným z nich je Francois Fillon.
     
    Fillon bol predtým hlavným favoritom na víťazstvo, ale pre takzvanú Penelopegateaféru, v rámci ktorej mal francúzsky politik platiť svojej žene a deťom státisíce eur, stratil mnoho svojich priaznivcov. Tým sa to však nekončí. FIillon bol ďalej obvinený z korupcie, od svojho údajného priateľa mal dostať dve saká v hodnote 13 000 eur. Francúzska verejnosť vyjadrila svoje pobúrenie tak, že naňho na jednom z jeho politických mítingov hodila múku. Šťastie, že má náhradné sako,“ uviedol Oliver.
     
    Ďalší z kandidátov na prezidentský post vo Francúzsku je protieurópsky Jean-Luc Mélenchon, ktorý je zjavne fanúšik pokročilej technológie. Oliver potom svojim divákom ukázal klip, v ktorom sa Mélenchon zjavuje voličom v Paríži v podobe hologramu.
     

     

    Favoriti na víťazstvo

    Dostávame sa k finálovej dvojici. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky je hlavným favoritom na víťazstvo vo voľbách Emanuel Macron, čo je vzhľadom na to, že bývalý bankár Macron nepôsobil v minulosti v žiadnej politickej funkcii, celkom impozantné,“ uviedol Oliver.
     
    Oliver potom divákom ukazuje klip z reportáže britskej BBC, ktorá sa nedávno vydala do malého francúzskeho mesta, kam chodil Macron do školy a kde stretol svoju budúcu ženu. Na tom by samo osebe nebolo nič také šokujúce, ak by teda človek nevedel, že si svoju budúcu ženu Macron ako mladý študent vybral z radov učiteľského zboru.
     
    Je to pravda, vzal si svoju učiteľku francúzštiny, ktorá je o dvadsať rokov staršia. Tridsaťdeväťročný Macron má teda teraz 7 nevlastných vnúčat.
     
    Hlavnou súperkou Macrona na ceste k prezidentovaniu je ultrapravicová politička Marine Le Penová.
     
    Úprimne, práve ona je tým hlavným dôvodom, prečo by ste sa mali vy zaujímať o voľby vo Francúzsku,“ apeloval americký komik priamo na svojich divákov.
     
    Marine Le Penová, ktorej otec v minulosti spochybňoval historickú pravdivosť holokaustu a nešetril inými antisemitskými poznámkami, sa svojho rodinného príslušníka už zbavila a od tých čias tvrdo pracuje na zlepšení mediálneho obrazu svojho politického hnutia. Le Penová je vo Francúzsku populárna predovšetkým medzi mladými ľuďmi, z ktorých mnohí boli zasiahnutí veľkou mierou nezamestnanosti v krajine. Le Penová podporuje program národnej preferencie', v rámci ktorého by boli zamestnávatelia odmeňovaní za zamestnávanie rodených Francúzov.

    Tapety v ohrození

    Pred niekoľkými rokmi hovorila Le Penová na tému imigrácie vo Francúzsku v rozhovore pre francúzsky televízny kanál. 
     
    Ja som veľmi tolerantný a prívetivý človek, ale rovnako ako vy by som ani ja nechcela, aby mi do bytu prišlo 12 nelegálnych migrantov, ktorí by mi začali kradnúť tapety a peňaženku,“ uviedla Le Penová v dávnom rozhovore.
     
    Nikto nestojí o vaše tapety, vy katastroficky podivná osoba,“ reagoval americký komik na vyhlásenie francúzskej političky.
     
    Oliver si neodpustil reakciu na ďalší výrok Le Penovej, ktorý predniesla v rozhovore pre CNN, keď povedala, že by Indom vo Francúzsku neumožnila nosiť turbany.
     
    Určite nie na verejných miestach, sme vo Francúzsku. Avšak takých ľudí u nás toľko nemáme, alebo o nich aspoň toľko nepočujeme, čo je dobrá správa,“ vyhlásila v rozhovore.
     
    Skutočne? To je neuveriteľne poburujúce, povedať niečo také o ľuďoch, ktorým chcete vládnuť. Viete čo? Nemyslel som si, že toto niekomu niekedy poviem, pretože to nedáva ani príliš zmysel, ale dúfam, že vám niekto ukradne tapetu,“ pobavil Oliver svoje publikum.
     
    Le Penová podľa Olivera až podivuhodne pripomína Donalda Trumpa.
     
    Vy Francúzi neustále tvrdíte, že ste lepší ako Briti a Američania. Teraz máte jedinečnú šancu to dokázať. My sme urobili populistické rozhodnutia s Trumpom a s brexitom, teraz stojíte pred rovnakou voľbou vy vo Francúzsku. Dokážte nám svoju nadradenosť,“ apeloval na francúzsky národ americký televízny moderátor John Oliver.

     

    - Reklama -