VIDEO Vďaka, EÚ! Volajú české osobnosti ako Janeček, Fischerová či Brzobohatý: Už nie sme zakomplexovaní postsovietski odpadlíci

    0
    Karel Janeček balansuje na lane a ďakuje EÚ (Autor: ReproFoto YouTube)

    „Tohtoročné 15. výročie vstupu Českej republiky do Európskej únie a s tým spojené voľby do Európskeho parlamentu sú príležitosťou na diskusiu o myšlienke zjednotenej Európy a jej význame vo svete. Česká verejnosť nevníma členstvo v Európskej únii veľmi pozitívne a podľa posledného prieskumu Eurobarometra zo 17. 10. 2018 je s ním spokojných len 39 percent Čechov, čo je najmenej z Európskej únie,“ konštatuje Ondřej Melena, autor iniciatívy, na úvodnej stránke.

    Jeho iniciatíva potom deklaruje svoj cieľ takto: „Chceme rozvíriť debatu, prečo to tak je, a zapojiť kultúrnu a odbornú verejnosť do informačnej kampane s cieľom skepsu k európskej integrácii zmeniť. Nechceme Európsku úniu velebiť, ale viesť jej občanov k snahe cibriť si názory na ňu, opierať ich o kritické myslenie, fakty a pravdepodobné scenáre a tým všetkým lepšie chápať jej význam. Spoločnosť by podľa nás mala byť uzrozumená s tým, že sme súčasťou Európskej únie, a premýšľať o tom, v akej Európe chceme žiť a ako k tomu môžeme prispieť. Jednou z podmienok spoluvytvárania Európskej únie je aj záujem o voľby do Európskeho parlamentu.“

    A ako sa môžu prípadní záujemcovia zapojiť? Stačí vraj natočiť krátke video alebo urobiť fotografiu, pridať hashtag #dikyEU a doplniť, za čo dotyčný konkrétne vďačí Európskej únii. Potom už len stačí vložiť príspevok na Instagram či Facebook a iniciatíva ho bude zdieľať.

    Do projektu sa zatiaľ zapojili osobnosti ako zakladateľ Nadačného fondu proti korupcii Karel Janeček, francúzsky politológ Jacques Rupnik, sociológ Jiří Přibáň, bývalá kandidátka na prezidentku Táňa Fischerová, politológ Jiří Pehe, speváci Matěj Ruppert a Vojtěch Dyk alebo herec Ondřej Brzobohatý s manželkou.

    Janeček vo svojom videu hovorí: „Žijeme v historicky jedinečnej dobe. Na jednej strane máme obrovské príležitosti. Môžeme komunikovať. Môžeme sa prepájať ako ľudia. Ale na druhej strane čelíme nesmiernym hrozbám, rozdeľovaniu spoločnosti. A aj vďaka zneužívaniu technológií vidíme, ako populisti manipulujú ľuďmi, rozdeľujú ich na jednotlivé tábory a štvú ich proti sebe.“ Podľa Janečka je EÚ dôkazom, že ľudia s rôznymi jazykmi a kultúrami sa môžu zjednotiť. „Vďaka Európe máme ekonomickú prosperitu a politickú stabilitu,“ podotkol ďalej Janeček a nezabudol dodať: „Myslím si, že málokto si uvedomuje, že aj vďaka Európe máme už 74 rokov mier v našich krajinách.“ Potom hovoril o potrebe nájsť rovnováhu a balansovať na lane.

    „V roku 1989 sme boli šťastní, pretože sme túžili navrátiť sa do Európy, kam sme cítili, že vždy patríme. Že je to náš hodnotový systém a naše ideály. Že nepatríme do gubernie, kde o sebe nerozhodujeme a nemáme žiadnu slobodu,“ začala Táňa Fischerová. Až po vstupe sa vraj ukázalo, že všetko nie je úplne ideálne. „Ale preto sme tam vstúpili, aby sme sa narovnali, aby sme začali byť plnohodnotnými ľuďmi a prinášali to najlepšie, čo sme vo svojich ľuďoch mali. Či chceme, alebo nie, Európa je náš osud, žiadny iný nemáme,“ poznamenala. Česká republika podľa nej nemôže prežiť ako Švajčiarsko, pretože ak bude stáť sama uprostred Európy, tak po nej siahne Rusko alebo Čína. „A nejako si nás rozdelia. Myslím, že si každý dokáže predstaviť, čo by to pre nás znamenalo,“ varovala bývalá poslankyňa.

    Spevák Matěj Ruppert povedal, že bol priateľom myšlienky EÚ už od začiatku, a poznamenal, že pôvodne pochádza z Čiech, od Jiřího z Poděbrad. „Mne sa práve páči to spojenie, to, že sa ľudia spájajú. Bez rozdielu vyznania, jazyka, kultúrnych či historických predpokladov,“ hovorí Ruppert a dodáva: „Už tam v tej Európe máme dosť dlho mier a pomerne spokojnosť a tiež blahobyt. A okrem toho, že môžeme cestovať po celej Európe, že sa máme všetci celkom dobre, tak sa mi páči, že Európska únia trošku myslí aj na ľudí, ktorí to tak nemajú, ako napríklad v Číne alebo v Rusku, alebo v Severnej Kórei, alebo aj v iných štátoch, kde povedzme miera slobody a demokracie nie je taká, ako je u nás.“ A pripomína, že Česi by to mali mať obzvlášť na pamäti, keď podobné podmienky ešte relatívne nedávno zažívali.

    Uviedol, že EÚ má aj negatíva a prechádza v súčasnosti krízou, ale po 15 rokoch, keď Česko z EÚ skôr niečo dostávalo, je úlohou jeho občanov minimálne to, aby niečo vrátili. Nie vystúpením, ale tým, že ju pomôžu z krízy vyviesť, myslí si Ruppert. A dodal, že EÚ, rovnako ako NATO, zaisťuje Českej republike bezpečie, ktoré by inde nenašla.

    Iniciatíva zverejnila aj krátke zhrnutie, za čo osobnosti EÚ ďakujú:

    „Vďaka EÚ našťastie už nie som schopný deťom vysvetliť, aké to bolo čakať v radoch na hraniciach,“ hovorí spevák Vojtěch Dyk.
    „Vďaka EÚ sme solidárnejší a môžeme žiť kvalitnejšie životy,“ tvrdí Taťána Brzobohatá, predtým Kuchařová.
    „Vďaka EÚ sme našli spoločenskú rovnováhu,“ myslí si miliardár Karel Janeček.
    „Vďaka EÚ máme budúcnosť,“ uvádza zakladateľ projektu Ondřej Melena.
    „Vďaka EÚ sme slobodnejší,“ hovorí politológ Jiří Pehe.
    „Vďaka EÚ sme hrdými Európanmi a nie zakomplexovanými postsoviestkymi odpadlíkmi,“ dodáva na záver herec Ondřej Brzobohatý.

    Viac o iniciatíve nájdete na webe dikyeu.info.

    - Reklama -