VIDEO V Británii riešia na vysokých miestach útok aktivistov na podnik oslavujúci Churchilla. Pozrite sa, čo robili vo vnútri medzi hosťami

    0
    Winston Churchill (Autor: TASR)

    Pomyselný pohár trpezlivosti pretiekol, keď do kaviarne s názvom Blighty UK Cafe (v preklade niečo ako Kaviareň stará dobrá Británia) vtrhla skupina aktivistov, ktorá ľudí vyzývala, aby miesto bojkotovali, informoval denník MF Dnes. Napríklad obraz Churchilla teraz zdobí nápis „ničomník“.

    Aktivistom je v kaviarni tŕňom v oku mnoho vecí. Napríklad to, že sa tam nachádzajú modely stíhačiek Spitfire z bitky o Britániu a tiež britské vlajky. Názov Spitfire nesie aj tamojšia káva a čaj si tam hostia vychutnávajú z hrnčeka, ktorý zdobí obrázok Churchilla. Všimnúť si možno aj náznaky protilietadlového krytu. Najobľúbenejšie jedlo si hostia kupujú pod názvom The Winston, čo sú tradičné britské raňajky. Druhé najlepšie jedlo sa volá The Clementine podľa Churchillovej manželky.

    Je celkom nepochopiteľné, že túto tematickú kaviareň menia aktivisti na bojisko, avšak podľa niektorých vraj toto miesto oslavuje kolonializmus a imperializmus. Všetko sa začalo petíciami s tým, aby Churchilla kaviareň nadobro odstránila, potom nasledovalo použitie dezinformácií a fake news. Na webe kaviarne sa začali objavovať recenzie, že podnik je zlý, špinavý a nemá dobré jedlo.

    Napokon sa protestujúci vedení Halimo Husseinovou, ktorá je dcérou somálskych prisťahovalcov, rozhodli vtrhnúť do kaviarne, kde začali čítať, za čo Churchilla odsudzujú. Vyzývali aj majiteľa kaviarne, aby sa za Churchilla ospravedlnil, pretože tým necitlivo vyvoláva spomienky na britské impérium.

    Majiteľa sa však zastali prítomní hostia. Jeden z nich na aktivistov vykríkol: „Churchill bojoval za našu slobodu.“ A dočkal sa skandovanej odpovede: „Churchill bol rasista.“ „Keby sme nemohli oslavovať Churchilla, nemohli by sme oslavovať nikoho,“ tvrdí majiteľ kaviarne Chris Evans. Proti aktivistom protestovalo už pár poslancov a ozval sa aj minister zahraničia Boris Johnson, ktorý vyzval Corbyna, aby odsúdil hanobenie „najlepšieho vojnového vodcu, akého kedy krajina mala“. Husseinová je okrem iného aj nadšenou členkou Labouristickej strany a obdivovateľkou predsedu Jeremyho Corbyna, ktorý patril k pravidelným hosťom tejto kaviarne. Ten však situáciu zatiaľ nekomentoval.

    Aktivisti okupujú britskú kaviareň oslavujúcu Churchilla:

    autor: nab

    - Reklama -