VIDEO Uznesenia mediálneho výboru boli riadna facka, priznal predseda Rady RTVS. Boris Kollár žiada audit

    0
    Na snímke zľava uprostred generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník a predseda Rady RTVS Igor Gallo počas mimoriadneho rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) (Autor: TASR)

    Predseda Rady RTVS Igor Gallo priznal, že uznesenia výboru boli pre neho fackou. Odôvodnenie predsedu výboru Kristiána Čekovského (OĽaNO) o tom, že uznesenia prijal výbor preto, lebo zástupca rady nevyvrátil pochybnosti, nepovažuje za legitímne.

    „Považujem za absurdné, ak podkladom na uznesenie výboru je to, že niekto nedokázal podľa predstáv sťažovateľa odpovedať na detaily konkrétnej zmluvy,“ uviedol.

    Zároveň ale zdôraznil, že medializované informácie nechá rada prešetriť príslušnými orgánmi. Predsedu mediálneho výboru vyzval na odbornú diskusiu o téme bez extrahovania záverov z dojmov.

    Podpredseda rady Martin Kákoš si myslí, že niektoré medializované vyjadrenia zástupcov výboru smerujú k porušovaniu nezávislosti verejnoprávneho média. Apeloval na rešpektovanie príslušných zákonov, ktoré definujú povinnosti a kompetenčné limity v prípade RTVS. Napadol aj tvrdenia o neefektívnosti hospodárenia.

    „Validita týchto tvrdení je nulová,“ povedal Kákoš s tým, že neefektívnosť hospodárenia môže relevantne skonštatovať len príslušný orgán, ako je Najvyšší kontrolný úrad, Ministerstvo financií SR či Ministerstvo kultúry SR v prípade zmluvy so štátom.

    Podľa člena rady Jozefa Chudíka môže ísť v prípade výstupov parlamentného výboru aj o osobný záujem.

    „Predseda mediálneho výboru je v právnom spore s RTVS,“ upozornil Chudík.

    VIDEO Boris Kollár: Žiadam audit v RTVS, do jeho záveru nedovolím kriminalizovať radu

    Zdroj: TASR

    Súčasného vedenia RTVS a napĺňania verejnoprávneho obsahu i plurality v spravodajstve sa zastal predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Kollár poukázal na to, že k jeho hnutiu Sme rodina, ešte ako k opozičnému subjektu, sa RTVS pod vedením Jaroslava Rezníka správala korektne.

    „Na rozdiel od pána (Václava – pozn. TASR) Miku sme sa dostali za pána Rezníka ako opozičná strana do spravodajstva. A to aj napriek tomu, že pán Rezník vedel, že my sme za jeho voľbu nehlasovali,“ zdôraznil.

    „Dnes budem sedieť s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu  a požiadam ho o audit v RTVS. Do jeho záverov nedovolím kriminalizovať Radu RTVS,” vyhlásil šéf NR SR.

    Predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský (OĽaNO) si myslí, že členovia rady neodvrátili ani na stredajšom rokovaní pochybnosti.

    „Ani sa k nim nevyjadrili, počuli sme len bezbrehé obhajovanie vedenia a prednášku,“ povedal. Naznačenie, že môže z jeho strany ísť o „vyrovnávanie si účtov” s RTVS, odmieta.

    „Takýto atak je prvoplánový, čakal som viac,“ poznamenal.

    Podpredseda výboru Miroslav Kollár (Za ľudí) rozumie stanovisku rady, myslí si však, že aj výbor si iba plní svoje povinnosti.

    „Samozrejme, budú výsledky kontrol, my sa k nim ako výbor i parlament vrátime,“ dodal koaličný poslanec.

    Mediálny výbor parlamentu na rokovaní 12. mája kritizoval neefektívne hospodárenie RTVS, rovnako skonštatoval možnú cenzúru vo vysielaní. Okrem návrhu vláde a rezortu kultúry vykonať finančný audit v RTVS preto predseda výboru Kristián Čekovský avizoval predloženie návrhu uznesenia do pléna NR SR, že si dozorný orgán neplní svoje zákonné funkcie.

    V prípade, že parlament prijme dvakrát takéto uznesenie v priebehu šiestich mesiacov, odvolá všetkých členov rady.

    - Reklama -