VIDEO Utečenci v Calais opäť vyčíňajú. Stopli kamión a na vodiča vytiahli palice

    0
    Ozbrojený imigrant neďaleko francúzskeho Calais (Autor: Reprofoto: Youtube/PePi Tv)

    Belgický vodič kamiónu Marc Mombaerts práve mieril so svojím nákladom do Calais, keď ho skoro ráno zastavili štyria prisťahovalci tmavej pleti a nútili ho, aby ich vzal so sebou do Veľkej Británie. Cez cestu maskovaní migranti položili prekážky a vodič kamiónu nemal na výber než zastaviť. Potom zaskočeného vodiča štvorica agresívnych mužov ohrozovala dlhými palicami. Vodič z prepadnutia uverejnil video, ktoré publikovala belgická televízia VTM aj na YouTube.

    S palicami na kamión

    „Keď som naznačil, že chcem odísť, dali mi jasne najavo, že v takom prípade mi rozmlátia predné sklo,“ uviedol Mombaerts pre VTM News s tým, že táto jeho nepríjemná skúsenosť nebola na tejto trase zďaleka prvá.

    „Podobné blokády sa na ceste do prístavu Calais objavujú v posledných mesiacoch pravidelne. Často veľmi agresívne sa migranti chcú za každú cenu dostať do kamiónov a dúfajú, že ich vodiči prevezú do Veľkej Británie.

    Betón, zátarasy a motorové píly

    Pred necelým týždňom čelil rovnakej hrozbe zo strany migrantov aj britský motorista Rhys Williams, ktorý sa o svoj príbeh podelil s denníkom The Express. Aj jeho v skorých ranných hodinách prepadli, keď prechádzal cez Calais. Obyvatelia tunajšieho utečeneckého tábora na jeho vozidlo začali hádzať veľké kusy betónu a snažili sa ho všemožne zastaviť. „Cez cestu položili stromy a konáre, aby som nemohol prejsť ďalej. Nad hlavami mávali motorovými pílami a polícia bola úplne bezradná,“ prehlásil.

    Bežná prax?

    Prepadávanie prechádzajúcich kamiónov i osobných vozidiel je v oblasti okolo prístavu Calais mnoho mesiacov fakticky bežnou praxou. Agresívni imigranti sa zdržiavajú v tunajšom neslávne preslávenom utečeneckom tábore nazvanom pejoratívne Džungľa a vo svojej snahe dostať sa ilegálnym spôsobom do Veľkej Británie neváhajú použiť akékoľvek prostriedky. Pomerne často tak dochádza k zraneniu prechádzajúcich vodičov, ale aj samotných utečencov.

    Francúzska vláda sa pokúsila vyriešiť tento rok na jar problém tým, že vypratala časť utečeneckého tábora a jeho obyvateľov poslala do Paríža. Niekoľko stoviek utečencov tak síce tábor opustilo, ale v posledných týždňoch sa všetko vracia do starých koľají a denne sem prichádza až sedemdesiat nových obyvateľov. Počet utečencov pobytom v Džungli tak podľa niektorých zdrojov dosiahol až ohromujúcich deväťtisíc.

    Skupinka imigrantov neďaleko Calais ohrozovala kamionistu palicami. Zdroj: YouTube/PePi Tv

    - Reklama -