VIDEO Uniesli ich, predali a znásilňovali. Teraz sú späť a chcú pomstu. Jezídske ženy tiahnu do boja proti teroristom, ktorí ich zneužívali

    0
    Jezídske ženy (Autor: SITA)
    Heza je jezídka, ktorej sa podarilo ujsť zo zajatia militantov v sýrskom meste Rakká, kam ju pašeráci ľudí predali z Iraku do otroctva. Po utrpení, ktoré zažila v rukách teroristov, sa rozhodla pridať na stranu ženských milícií Kurdov, ktoré vznikli vďaka tisíckam žien, ako je ona sama. „Keď som začala bojovať, opadli mi zo srdca niektoré obavy, ale (moje srdce) bude plné pomsty, kým nebudú všetky (väznené) ženy na slobode,“ vraví mladá jezídka. 
     
    Spolu so svojou sestrou bola Heza jednou z tisícok žien a dievčat z kurdsky hovoriacej menšiny Jezídov, ktoré v auguste 2014 padli do zajatia, keď sa militanti z Islamského štátu prehnali cez iracký región Sindžar. Väčšinu žien predali džihádisti prostredníctvom priekupníkov, keď vytvorili takzvaný islamský kalifát na obsadených územiach Iraku a Sýrie. 
     
    Napriek tomu, že sa tisíckam unesených a väznených žien podarilo uniknúť, alebo ich oslobodili pri pri bojoch proti Islamskému štátu, je podľa štatistík v zajatí stále viac ako tritisíc dievčat a žien. „Keď nastala genocída Jezídov, Daeš (Islamský štát) vzal všetky ženy a dievčatá. Ja som bola jednou z nich. Vzali nás ako ovce. Naháňali nás a ponižovali priamo v týchto uliciach,“ svedčí Heza o hrôzach, ktoré zažila v sýrskej Rakke. 
     
    Masaker Jezídov, ktorý v irackej provincii Sindžar spáchali militanti z Islamského štátu označili za genocídu. 
     
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -