VIDEO Úmrtia a bezdôvodné bitky. Pozrite sa, ako vyzerá demokracia voči novinárom v podaní Izraela. Len pre silné žalúdky

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Dnes je Svetový deň slobody tlače. Slobody, ktorá ale nie je vo všetkých kútoch garantovaná. Ani v krajinách, ktoré o sebe tvrdia, že sú demokratické. Napadnutia a úmrtia novinárov pri výkone svojho povolania sú v Izraeli bežnou praxou. Západní novinári napádanie svojich kolegov nekritizujú v dostatočnej miere, myslí si Kamil Kandalaft, bloger na Pravda.sk. Ako príklad na nedemokratické zaobchádzanie s novinármi zo strany Izraela urobil zoznam, ktorý mapuje posledné útoky, ale spomína v ňom aj útoky, ktoré sa uskutočnili ešte v roku 2009.

    Jedným z príkladov, ktoré sa v blogu spomínajú, je útok vojakov na novinárku pri nenásilnej blokáde cesty k nelegálnej kolónii na palestínskej pôde, v ktorej býva jeden z podozrivých páchateľov upálenia palestínskeho tínedžera Muhammada Abu Chdeira.

    Zdroj: blog.pravda.sk/kandalaft

    Ďalší útok zo strany vojakov na novinárov sa odohral len pred pár mesiacmi v okupovanej Palestíne. Tentoraz vojaci útočili na novinárov agentúry AFP. Najprv rozbili kameru jedného z reportérov, o chvíľu ich dobehli znovu a rozbili druhú kameru a do tretice jedného novinára bili na zemi.


    Ako sme už spomínali, útoky na novinárov nie sú novinkou. V roku 2009 sa odohral tento útok na reportérku, na ktorú vojaci mierili kanistre slzného plynu počas priameho prenosu reportáže z miesta pravidelných nenásilných protestov v okupovanej dedine Bil´in.

    A takto to vyzerá, keď pri bezhlavom bombardovaní sanitiek pri trhovisku príde o život 17 novinárov.

    Viac videí a celý blog si pozrite TU.

    - Reklama -