VIDEO Tvrdý zásah francúzskej polície: Imigrantke nepomohli doklady ani zúfalý plač

    0
    Drsné praktiky francúzskej polície voči imigrantom. (Autor: repro foto Youtube/AJ+)

    Improvizovaný utečenecký tábor medzi stanicami parížskeho metra Juarez a Colonel Fabien postihli krušné časy. Francúzske autority nariadili jeho demontáž, ktorú sprevádzali vypäté chvíle, plné emócií.

    Policajt verzus žena

    Video zhotovené jedným z novinárov zachytáva konflikt medzi obyvateľmi tábora a francúzskymi policajnými jednotkami. Žena sa chce vrátiť do tábora, v ktorom má svoj majetok a osobné veci, no policajti jej v tom verbálne, ale aj fyzicky bránia. V úvode videa policajt ženu brutálne odstrčí. „Nedotýkaj sa ma. Vypadni!“ prikazuje jej. Tá ho bombarduje spŕškou prosieb, ktoré vo videu nie sú otitulkované. „Nás to nezaujíma. Neštvi nás a vypadni,“ hovorí zvýšeným hlasom policajt.

    Text vo videu, ktoré zverejnil portál AJ+, informuje, že celý incident začal natáčať jeden z novinárov, potom ako si všimol, že strážnik niekoľkokrát kopol do kočíka s dieťaťom. Žena ďalej policajnej príslušníčke ukazuje svoj pas a zreteľne kričí: „Mám doklady!

    Video zachytáva drsné praktiky francúzskych policajtov. Zdroj: Youtube/AJ+

    Dobrá zábava

    Z videa je jasné, že incident si natáčali aj ďalší svedkovia. Potom žena prešla identifikáciou a začala nahlas plakať. Jeden z policajtov sa na situácii evidentne poriadne bavil. „Na jej tvári nie jedna jediná slza. Ani jedna,“ smeje sa. Pod videom sa na Facebooku začali množiť tisícky kritických komentárov. „Je to smutné,“ píše jeden z používateľov a druhý dodáva, „aj utečenci sú len ľudia.“

    Incident sa odohral 22. júla potom, ako malo zo strany polície dôjsť k demontáži tábora a množstvo utečencov tak čelilo odsunu do záchytných centier, roztrúsených po celom Francúzsku. Väčšina obyvateľov tábora boli občania zo Sýrie, Eritrey či Afganistanu. Tábor obývalo približne 1 200 až 1 400 prisťahovalcov a polícia sa ho snažila rozpustiť už po niekoľkýkrát. O incidente okrem portálu AJ+ informoval aj The Independent.

    - Reklama -