VIDEO Toto sú obludné rozmery podvodov, hovorí Rajtár o Kočnerovi. Čo je vás do toho? Nič protizákonné som nespravil, háji sa podnikateľ

    0
    Marián Kočner (Autor: TASR)

    Poslanec z najsilnejšej opozičnej strany Jozef Rajtár tvrdí, že polícia by mala rýchlo konať, pretože podnikateľ Marián Kočner sa postupne zbavuje firiem, ktoré boli prítomné v kauze prevodov bytov v komplexe Five Stars Residence.

    „Známa kauza prevodu 17 bytov v komplexe Five Stars Residence za jediné euro je väčšia, ako sa myslelo. V roku 2011 sa previedlo 17 bytov za jedno euro, teda jeden byt za šesť centov. Išlo to od staviteľa REAL Štúdio K.F.A. na firmu Inkasný servis. Obe spoločnosti vlastnil Marián Kočner. Polícia pred rokom a pol otvorila vyšetrovanie v tejto veci. Po vyše roku sa však nič neudialo, tak som v júni 2017 podal trestné oznámenie, kde som opísal, ako bol spáchaný daňový podvod predajom 17 bytov za euro,“ pripomenul Rajtár s tým, že zatiaľ nie sú známe žiadne výsledky.

    Opozičný poslanec upozornil ako prvé Parlamentné listy, že v marci 2016 prišlo k ďalším prevodom. „Šesť bytov sa z firmy Inkasný servis previedlo na Kočnerovu firmu Hotel Holding, jeden byt za 25-tisíc eur. Na ďalšiu firmu Mariána Kočnera Správa a inkaso pohľadávok sa v ten istý deň previedli aj štyri byty, jeden za takmer 690-tisíc eur,“ tvrdí Rajtár. Viac sme o tom písali TU.

    Rajtár si myslí, že na bytoch z Five Stars Residence sa robili vratky DPH a nebol to klasický prípad, keď staviteľ predá byt zákazníkovi. Byty putovali ďalej.

    „Za celú bytovku bola DPH vo výške desiatok miliónov eur. Sú to obludné rozmery týchto podvodov. Prevody bytov sa navyše opakujú, je to teda opakovaná trestná činnosť. Polícia by mala preto zaistiť páchateľov, aby sa v trestnej činnosti nepokračovalo, hoci to nie je explicitná povinnosť zo zákona, ale judikát ústavného súdu hovorí, že v prípade takejto opakujúcej sa trestnej činnosti by mala polícia pristúpiť aj k zadržaniu páchateľov. Pýtam sa, aké opatrenia polícia urobila? Spisujeme rozsiahle trestné oznámenie, ktoré bude dokladovať túto opakujúcu sa trestnú činnosť. Musíme takto pomáhať polícii,“ uzavrel Rajtár.

    Čo je vás do toho? Nič protizákonné som nespravil

    Podnikateľ Marián Kočner však všetky obvinenia odmieta. „Pán Rajtár ničomu nerozumie a robí si iba svoje PR,“ reagoval Kočner.

    Podnikateľ sa odmietol vyjadriť k tomu, prečo si niektoré byty previedol za 25-tisíc eur a iné za skoro 690-tisíc eur. „Čo je vás do toho? V tom čase zákon cenu dohodou povoľoval a takáto cena mala svoj opodstatnený dôvod. To, že som si to predával medzi svojimi firmami, je zakázané? Zákon nebol porušený a ja nemám dôvod, prečo by som vám to vysvetľoval,“ dodal Kočner s tým, že všetky prevody bytov boli podľa neho v poriadku a nič protizákonné nespravil.

    Podnikateľ odmieta aj tvrdenia, že by sa chcel zbaviť účtovníctva, a preto sa zbavuje svojich firiem. „Predal som akcie firiem, pretože mi za ne dobre zaplatili. Mňa nezaujíma, kto ich teraz riadi,“ pokračoval s tým, že spoločnosť Inkasný servis mala po trestnom oznámení Rajtára dlhotrvajúcu daňovú kontrolu, ktorá bola ukončená. „Následne som po tejto daňovej kontrole firmu bez záväzkov voči štátu a daňovému úradu predal,“ dodal Kočner.

    Podnikateľ nevidí problém ani v tom, že je obvinený Národnou kriminálnou agentúrou v kauze Donovaly. „Platí tu prezumpcia neviny. O všetkom rozhodnú súdy,“ uzavrel s tým, že si nemyslí, že by mal byť väzobne stíhaný, hoci je to v prípade pokračujúcej trestnej činnosti, z ktorej už raz bol obvinený, možné, avšak v tejto kauze obvinený ešte nebol.

    Môže tu byť obava z pokračovania trestnej činnosti, tvrdí právnik

    Mal by byť teda Marián Kočner väzobne stíhaný? Právnik Ivan Syrový hovorí, že všetko záleží v konečnom dôsledku na vyhodnotení súdu, ktorý môže vziať do úvahy aj to, že polícia už za podobný prípad vedie trestné stíhanie.

    „Obmedziť osobnú slobodu je najväčší zásah do ľudských práv. Nie je to také ľahké, pričom stále platí aj prezumpcia neviny. Toto je však na prokuratúre a polícii, aby v takomto prípade konala. Ak je dotyčný stíhaný za nejakú trestnú činnosť, tak tu skutočne môže hroziť pokračovanie v tejto činnosti, aj keď by to boli dva rozdielne skutky. Môže tu byť obava, aj keď v inej veci, že bude pokračovať práve tým, za čo je stíhaný, a opakovane bude podobné konanie vykonávať. Koľko právnikov, toľko názorov. Celé je to ale na vyhodnotení súdu,“ povedal Ivan Syrový s tým, že ak by polícia danú vec riešila ako ďalší trestný čin, tak môže poukázať na to, že sa niečo podobné už rieši, čo by mohol byť dôvod aj na väzobné stíhanie.

    O stanovisko sme požiadali aj Prezídium Policajného zboru, pričom sme mu položili otázky, aké boli v celom prípade okolo kauzy komplexu Five Stars Residence vznesené obvinenia, ktoré osoby boli zadržané a aké boli vykonané procesné úkony. Ďalej sme položili polícii otázku, či váha s druhým obvinením Mariána Kočnera práve preto, lebo by tým bola potvrdená opakujúca sa trestná činnosť, kde by podľa zákona mohla nasledovať väzba.

    Z polície však prišla PL.sk iba strohá odpoveď s tým, že nemôže poskytnúť bližšie informácie. „Dňa 21. júna 2016 začal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru trestné stíhanie vo veci zločinu skrátenia dane a poistného podľa § 276 ods. 1, ods. 4 Trestného zákona. Vzhľadom na naďalej prebiehajúce procesné úkony nie je možné poskytnúť k veci žiadne bližšie informácie,“ uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

    - Reklama -