VIDEO Toto je Paríž. Tisícky migrantov sa vrátili

    0
    Tábor migrantov pri parížskej stanici metra Porte de La Chapelle pred vysťahovaním (Autor: TASR)
    Polícia už raz vyhnala vyše 2 700 ľudí z okolia konečnej stanice metra Porte de la Chapelle, ale napriek tomu sa zdá, že opatrenie nepomohlo. Júlovú akciu totiž museli minulý týždeň zopakovať. Na tom istom mieste boli rozložené provizórne príbytky, v ktorých sa tiesnilo takmer dva a pol tisíc ľudí. Na evakuácii migrantov sa podieľalo 350 policajtov. 
     
    „Tento ilegálny tábor predstavuje bezpečnostné riziko a riziko pre zdravie okupantov aj obyvateľov zasiahnutej štvrte,“ uviedla parížska policajná prefektúra v oficiálnom stanovisku. Migranti, ktorých vysťahovali z toho istého miesta ako v júli, pochádzali podľa policajných záznamov z Eritrey, Sudánu a Afganistanu. 
     
    Všetkých evakuovaných migrantov naložili do autobusov a previezli do dočasných ubytovní. V súčasnosti sa na tieto účely používajú napríklad aj prázdne budovy škôl v Paríži a na jeho predmestí. 
     
    Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb v piatok na tlačovej konferencii priznal, že nedávne vysťahovanie migrantov z toho istého miesta v Paríži dokazuje, že systém na zvládanie migrantov je nefunkčný. Collomb pre francúzske médiá uviedol, že jeho ministerstvo a polícia pracujú na metódach, ktoré by zabránili migrantom, aby sa takto opakovane združovali na tých istých miestach, aj keď ich odtiaľ vysťahuje polícia. 
     
    Minister vnútra chce zabrániť tomu, aby sa migranti sústreďovali, pretože si neželá vznik no-go zón či get. Kemp na severe Paríža migranti obnovili napriek tomu, že v Paríži otvorili v uplynulých mesiacoch dve nové centrá pre migrantov, kde môžu títo ľudia nájsť dočasné ubytovanie. 
     
    Paríž však nie je jediné francúzske mesto, ktoré má problém s ubytovaním obrovského množstva utečencov z Afriky a Blízkeho východu. Podobne je na tom prístav Calais, kde stál až do likvidácie neslávne známy ilegálny tábor prezývaný Džungľa. Teraz sa migranti stále častejšie objavujú v uliciach tohto severofrancúzskeho mesta. Do Calais prichádzajú migranti s cieľom dostať sa cez prístav do Veľkej Británie. 
     
    Okolie stanice metra Porte de la Chapelle pred evakuáciou migrantov (zdroj: YouTube, jún 2017)
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -