VIDEO To bola zase paľba: Donald J. Trump stihol dva prejavy za jeden deň. Oba k robotníkom

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Donald Trump vystúpil v americkom štáte Michigan prevažne pred robotníkmi z automobilového priemyslu, ktorých na úvod potešil správou, že sa už pracuje na opatreniach, ktoré by mali viesť k tomu, že „autá sa začnú znovu vyrábať v Spojených štátoch“.

    „Neviem si predstaviť nič krajšie ako auto vyrobené v Spojených štátoch. Som odhodlaný bojovať za záchranu automobilového priemyslu v Spojených štátoch amerických. Budeme svetovým výrobcom automobilov číslo jeden, nebude to trvať dlho, verte mi,“ povedal Trump prítomným robotníkom.

    „Celé desaťročia ste prichádzali o pracovné miesta, verte mi, tomu je koniec, už k tomu dochádzať nebude. Chrysler, General Motors, Fiat a ďalšie automobilové spoločnosti už sľúbili, že začnú vytvárať pracovné miesta v Spojených štátoch. To je len začiatok,“ pokračoval prezident Spojených štátov.

    „Neférové obchodné praktiky ,ukradli‘ naše pracovné miesta, naše spoločnosti a americkí politici tomu doposiaľ nevenovali pozornosť – tak už to do budúcna nebude. Oni nám posielajú svoje autá, ktoré my bez rečí a bez akýchkoľvek ciel prijímame, sami však na našu produkciu zavádzajú clá,“ posťažoval sa Trump na praktiky bližšie nešpecifikovaných krajín.

    „Naši oponenti hovoria, že sme možno prišli o nejaké pracovné miesta, zato sme však vďaka tejto politike získali mnoho priateľov v zahraničí. Ja o žiadnych priateľov v zahraničí nestojím, ak za to musím platiť takú daň. Navyše si o nás ľudia v zahraničí myslia, že sme stupídni,“ poznamenal Trump.

    „Verte mi, Ameriku si budú ľudia už čoskoro znova vážiť. Vás, manuálnych pracovníkov, si budú ľudia takisto znova vážiť, už čoskoro, hneď teraz! Veľký národ musí byť schopný ochrániť sám seba pred okolitým svetom,“ pokračoval.

    „Boh žehnaj amerického robotníka, Boh žehnaj automobilový priemysel a Boh žehnaj Spojené štáty americké,“ zakončil Trump svoj prejav v Michigane.

    Trump pripomína Jacksona v Nashville

    Len o niekoľko hodín neskôr vystúpil Trump s prejavom na rovnakú tému v štáte Tennessee, kde sa stretol s ľuďmi, ktorí automobilový priemysel v Spojených štátoch riadia. Prezident Spojených štátov trošku pozmenil formu svojho prejavu, ale obsah bol veľmi podobný.

    „V prvom rade nám ide o vytváranie nových pracovných miest. Záleží nám aj na budovaní nových tovární, nielen rozširovaní tých starých, ale aj na výstavbe úplne nových,“ zdôraznil Trump v Nashville.

    „Vyrobíme tisíce nových áut a vyrobíme ich všetky v Spojených štátoch.“

    Potom, keď prezident Trump uzavrel tému týkajúcu sa automobilového priemyslu, pripomenul 250. výročie narodenia prezidenta Spojených štátov Andrewa Jacksona, ktorý sa podľa Trumpa postavil „arogantnej elite“.

    „Nepripomína vám to niekoho? Niet divu, že nás dávajú neustále do súvislosti,“ uviedol americký prezident.

    „Jackson bojoval proti elitám, ktoré v revolučných Spojených štátoch sledovali iba svoje vlastné záujmy a ignorovali potreby a záujmy amerického národa. Andrew Jackson bol skutočne ľudový prezident, a aj preto som jeho portrét vyvesil v Oválnej pracovni,“ dodal prezident Trump.

    - Reklama -