VIDEO Teroristov trénujú vojenskí profesionáli z krajín bývalého Sovietskeho zväzu

    0
    Členovia organizácie Malhama Tactical, ktorá trénuje džihádistov (Autor: ReproFoto Twitter)
    Prvou verejne známou firmou, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc v boji teroristom v Sýrii, je Malhama Tactical. Táto skupina pracuje podľa informácií portálu Channel4News výhradne s „džihádistickou klientelou“, ktorá si u nej už rok kupuje taktické poradenstvo aj špecialistov ochotných za peniaze aj vraždiť. 
     
    Konzultačná firma Malhama Tactical dostala od portálu Foreign Policy prezývku „Blackwater džihádu“ v odkaze na známu americkú spoločnosť Blackwater. Štyroch jej členov uznali pred tromi rokmi za vinných v prípade zastrelenia sedemnástich Iračanov z roku 2007. Malhama Tactical však nepracuje pre vládu USA ani iný štát, ale pre teroristov v Sýrii, ktorým poskytuje svoje znalosti, techniku aj bojovníkov. 
     
    Podľa dostupných informácií je Malhama Tactical „prvý vojenský dodávateľ pre džihádistov“. Zakladateľ bol istý Abu Rafik, ktorý svoje pôsobenie sústredil v okolí mesta Idlib na severe Sýrie. Tento 24-ročný islamista založil netradičné podnikanie vlani a nič nenechal na náhodu. 
     
    Malhama Tactical vraj zamestnáva profesionálnych žoldnierov z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, vyzbrojených najmodernejšími zbraňami, ktorí cvičia výhradne džihádistov. Firma má vlastný účet na sociálnej sieti Twitter aj na videoportáli YouTube. Prvé videá na profile Malhama Tactical sú z mája 2016. Príspevky sú na sociálne siete prevažne písané azbukou. Viacero týchto inštruktážnych záznamov videlo na YouTube niekoľko tisíc ľudí. 
     
    Činnosť tejto organizácie, ktorá poskytuje nielen online návody, ale aj bojový tréning a taktickú pomoc teroristom, sledujú aj zahraničné tajné služby. Zatiaľ bez úspešnej likvidácie tejto podozrivej činnosti. Vždy, keď je táto organizácia alebo jej „tvorba“ odstránená z internetu, objaví sa znova. 
     
     
    Abu Rafik údajne organizoval aj stretnutia, na ktorých odpovedal fanúšikom na ich otázky. Vo videu, ktoré Channel4News umiestnil na svojom facebookovom profile, sa objavuje údajný zakladateľ Malhama Tactical osobne a odpovedá na otázky od priaznivcov v ruštine. 
     
    Organizácia vraj nespolupracuje s militantmi z Islamského štátu. Služby Malhama Tactical podľa Rafikových slov využívajú skupiny napojené na al-Káidu. Vlani boli členovia tejto organizácie najatí rebelmi na to, aby sa pokúsili prelomiť obliehanie sýrskeho Aleppa. Mesto sa ale vládnym jednotkám podarilo koncom roka oslobodiť a vo februári prišla správa, že Rafik zomrel pri ruskom leteckom útoku. 
     
    Napriek smrti zakladateľa však Malhama Tactical, zdá sa, funguje aj naďalej a dáva o sebe patrične vedieť. Údajne sa jej podarilo získať doposiaľ najväčšiu zákazku. Má ňou byť kontrakt s Organizáciou pre oslobodenie Levanty, ktorá bola spojencom al-Káidy. Zatiaľ posledné video tejto organizácie sa na portáli YouTube objavilo pred dvomi týždňami. 
     
    - Reklama -