VIDEO Teraz sa musíme spojiť. Viktor Orbán vyslal do sveta odkaz

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Bruselská administratíva opustila podľa Orbána zámer presadiť kvóty na prerozdelenie migrantov. Petíciu proti nim podpísalo už 1,5 milióna Maďarov.

    „V roku 2015 čelilo Maďarsko náporu migrantov. Každý deň ilegálne prechádzali hranice tisíce ľudí. Rozvrat, spoločenské nepokoje, kriminalita, terorizmus a strach: toto zatiahla súčasná migračná vlna do Európy,“ uviedol Orbán vo svojom prejave.

    Zároveň poznamenal, že Maďarsku sa podarilo prevziať kontrolu nad hranicami včas a zaistiť stabilnú ochranu krajiny. „Vláda rýchlo konala a parlament prijal potrebné právne predpisy,“ poďakoval Orbán poslancom. „Zároveň musím zložiť poklonu polícii, ozbrojeným zložkám, protiteroristickému oddeleniu a jeho zamestnancom,“ dodal.

    A nezabudol ani na krajiny Vyšehradskej skupiny. „Musím tiež vyjadriť vďaku našim partnerom v rámci Vyšehradskej štvorky, pretože Slovensko, Česká republika a Poľsko stáli pri Maďarsku, zatiaľ čo celá Európa nás kritizovala,“ uviedol maďarský premiér. „Svojím postojom dali najavo, že ochrana južnej hranice Maďarska nie je malicherný problém maďarskej domácej politiky, ale je v záujme celej strednej Európy a v skutočnosti celej Európy,“ vyhlásil za potlesku prítomných.

    „Dnešné stanovisko Maďarska predstavuje stanovisko väčšiny ľudí v Európe a Európania nevedia pochopiť, prečo ich vlády nerobia to isté, čo maďarská vláda,“ povedal Orbán. A čo podľa neho môžeme očakávať v budúcnosti? „Komisia pre humanitárnu pomoc a OSN vydali množstvo vyhlásení, z ktorých môžeme predpovedať nárast migračného tlaku. Dozvedáme sa, že v súčasnosti je 19,5 milióna utečencov v 33 krajinách a okrem toho existuje ďalších 38 200 000 vnútorne vysídlených osôb,“ vymenoval krajiny, v ktorých sú desiatky ľudí v tzv. stave vnútorného vysídlenia.

    „V každom okamihu, zvlášť pod tlakom pašerákov ľudí, môžu dôjsť k záveru, že namiesto zotrvania v takom stave môžu skúsiť emigrovať a zamieriť do Európy. Z globálneho uhla pohľadu je teda isté, že migračný tlak na Maďarsko sa v roku 2016 ešte výrazne zvýši. Zatiaľ čo Európa je bezbranná a slabá,“ pustil sa do kritiky. „Politika Bruselu v rámci migračnej krízy absolútne zlyháva, a to nielen v očiach Maďarov, ale aj v očiach celej európskej verejnosti. Najhoršie je, že Európska únia sa nielenže nie je schopná ubrániť, ale chýba jej aj vôľa, aby tak konala,“ povedal Orbán.

    Podľa jeho slov chce Brusel naďalej umožňovať ilegálnym migrantom vstup do teritória Európskej únie, dokonca ich sem chce aktívne dopravovať. „Najprv ich tu dopravia a potom ich nasilu rozmiestnia, kam sa im len zachce. To je krízový plán Bruselu. Tento plán maďarská vláda neprijíma, maďarská vláda je ostro proti a bude sa zo všetkých síl brániť jeho realizácii. Pozícia maďarskej vlády je stála a nemenná: pre nás je najdôležitejšou vecou zaistiť bezpečie maďarských občanov. Sme presvedčení, že je našou povinnosťou ohradiť sa proti nútenému prijímaniu ľudí, s ktorými Maďari žiť nechcú,“ uviedol.

    Vzhľadom na tlak na prijatie povinných kvót vyzýva Orbán na mobilizáciu spoločnosti. „Už sme zozbierali podpisy 1,8 milióna ľudí, ktorí vyjadrili podporu postupu maďarskej vlády pri odmietaní povinných kvót,“ podotkol. „Znova žiadam poslancov snemovne, aby tento problém neposudzovali z pohľadu svojej straníckej príslušnosti. Teraz musíme dosiahnuť čo najširšiu celonárodnú zhodu pri ochrane Maďarska proti povinným kvótam. Sme v stave, kedy budeme v Bruseli potrebovať diplomatickú, právnu a politickú obranu, zatiaľ čo na našich južných hraniciach budeme potrebovať obranu vojenskú a policajnú. To je jeden z dôvodov, prečo som posilnil zabezpečenie južnej hranice bezpečnostným plotom a všetkými nutnosťami, ktoré v prípade potreby umožnia rýchlu výstavbu ďalších a ďalších úsekov plota,“ uzavrel.

    Pôvodný text nájdete TU.

    - Reklama -