VIDEO Telo zavraždeného veľvyslanca previezli do Ruska. Na letisku smútočný obrad a plač

    0
    Marina, manželka ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova plače nad truhlou (Autor: TASR)

    Rakvu s Karlovovým telom prekrytú ruskou vlajkou niesla turecká čestná stráž. Turecký vicepremiér Tugrul Türkeš uviedol, že Karlov sa “stal večným symbolom rusko-tureckého priateľstva”. 

    Na ceremónii sa zúčastnili zamestnanci ruskej ambasády v Ankare, veľvyslancova rodina aj predstavitelia tureckej vlády a ďalší diplomati, informovala agentúra TASS. Poctu Karlovovi prišiel vzdať tiež turecký minister vnútra Süleyman Soylu, primátor Ankary Melih Gökček, predstavitelia tureckého ministerstva zahraničných vecí a zamestnanci ďalších zahraničných veľvyslanectiev v Turecku. 

    Bezpečnosť v okolí letiska bola posilnená a samotnú letiskovú plochu, kde obrad prebiehal, strážili špeciálne jednotky tureckých bezpečnostných síl.

    Ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova postrelil v pondelok na výstave fotografií v Ankare 22-ročný príslušník ankarskej poriadkovej polície. Diplomat následne zraneniam podľahol. Páchateľ počas streľby kričal islamistické heslá a hovoril o pomste za krviprelievanie v sýrskom meste Aleppo. Polícia ho následne usmrtila, predtým však stihol postreliť ešte tri osoby.

    Ruské ministerstvo zahraničných vecí atentát označilo za akt medzinárodného terorizmu. Do Ankary dnes zároveň pricestovala skupina ruských vyšetrovateľov, ktorí sa zapoja do objasňovania pondelkovej vraždy veľvyslanca. Andrej Karlov (62) sa venoval diplomatickej kariére asi 40 rokov, veľvyslancom v Turecku bol od roku 2013.

    Zdroj: Facebook/ Ruptly TV

    - Reklama -