VIDEO Ťažké časy pre Macrona. Si v háji. Tvoji darmožráči, schytal to prezident Francúzska

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    V utorok popoludní vyrazili do ulíc francúzskych miest tisíce demonštrantov vedených odborovou centrálou CGT. Dôvodom boli Macronove chystané reformy pracovného trhu. O tie sa neúspešne pokúšalo už niekoľko jeho predchodcov a odborári sú pripravení dať prezidentovi jasne najavo, že urobia všetko pre to, aby ich nepresadil ani on.

    Odhady počtu účastníkov podľa polície a samotnej odborovej centrály sa výrazne líšia. Najviac v Marseille, kde polícia napočítala 7 500 demonštrantov, zatiaľ čo odborári uvádzajú číslo 60-tisíc. Podľa webu britskej BBC odhadla polícia celkový počet účastníkov všetkých demonštrácií po celom Francúzsku na 223-tisíc, ale odbory uvádzajú niekoľkonásobne vyššie číslo.

    Na protestoch sa zúčastnili aj maskovaní príslušníci anarchistických hnutí, s ktorými polícia nezaobchádzala v rukavičkách. Napríklad v Paríži ich rozohnala vodnými delami.

    V Marseille bola demonštrácia ozdobená aj účasťou Jeana-Luca Mélenchona, úspešného prezidentského kandidáta krajnej ľavice, ktorý v prvom kole získal len o pár percent menej hlasov ako samotný Macron. „Táto krajina nechce liberálny svet,“ varoval Mélenchon z pódia. V Paríži viedol demonštráciu šéf odborovej centrály Philippe Martinez, podľa ktorého dáva reforma všetku moc zamestnávateľom.

    Prezident Macron v protestujúcom Paríži nebol. Odletel do Karibiku na ostrovy zasiahnuté hurikánom Irma, aby osobne videl následky. Francúzsku patrí napríklad polovica ostrova Saint Martin, ktorý Macron navštívil. Predtým bol v Grécku, odkiaľ domov odkázal, že je odhodlaný reformu presadiť a „darmožráčom, cynikom ani extrémistom“ nebude ustupovať.

    Z mesta Caen mu prišla pádna odpoveď od skandujúceho davu: „Macron, si v háji, darmožráči vyšli na pochod!“ (Ide o narážku na názov Macronovho hnutia „Republika na pochode!“)

    Macron už pred časom označil francúzskych odborárov za „leňochov“, čo mu podľa BBC pripomínali v množstve sloganov.

    Ako upozorňuje agentúra Reuters, označenie „darmožráči“ vyvolalo výrazný odpor a mnohí ho teraz prezidentovi Macronovi omlátili o hlavu.

    Ani francúzske odbory však nie sú úplne jednotné. Zatiaľ čo CGT vyrazila do ulíc, ďalšie odborové centrály chcú zatiaľ voliť miernejšie formy protestu.

    - Reklama -