VIDEO: Sýrčania v uliciach českého mesta: Róm by asi neprežil ich prítomnosť a čo ďalší? Záver vás poriadne prekvapí a dojme

    0
    Utečenci v Česku. Ilustračná fotografia (Autor: Repro/Youtube)

    Mladý muž s dvomi igelitkami v rukách a ruksakom na chrbte, žena so šatkou na hlave a v náručí malé dieťa. Takto vyzerala sýrska rodina, ktorá prosila ľudí v českom Kolíne o pomoc. V skutočnosti šlo o sociálny experiment, títo Sýrčania totiž žijú v Česku dlhodobo. Ako však na nich reagovali miestni? Choďte tam, odkiaľ ste prišli, odkázala im jedna z nich.

    Česko je zlá voľba

    Utečencov je v Európe už neúrekom. Každodenne prúdia na starý kontinent v tisícoch. Ich cieľovou stanicou však najčastejšie Nemecko, západný sused Čechov. Stretnúť ich v Kolíne zrejme nie je príliš bežné. Aspoň o tom svedčia reakcie ľudí v jeho uliciach, keď ich zastavila sýrska rodina. Hlavným protagonistom experimentu bol Navdar Muhamed, ktorý žije v krajine už desať rokov a dohovorí sa českom jazyku. Na Čechov však vytiahol angličtinu. To mnohým padlo vhod. Vo veľa prípadoch sa totiž prejavila neochota zaobalená do univerzálnej formulky – nerozumiem. Napodiv, mimoriadne tvrdých reakcií sa rodinka nedočkala. Väčšina ľudí sa však s nimi nechcela baviť, prípadne sa čudovali, čo môžu robiť utečenci v Česku, a najmä v takom mestečku, ako je  Kolín.

    Navdar si pomáhal aj papierikom, na ktorom mal napísané odporúčanie, aby ostal s rodinou v Česku, pretože je to pekná krajina. Na to mu jedna pani odvetila, že to teda nie, treba ísť do Nemecka. Aj po Navdarovom argumente, že chce ostať tu. Česko je však podľa nej  vraj zlé.

    V Kolíne vraj nie je kde spať

    Keď chcel Sýrčan poznať možnosti bývania či práce, dostalo sa mu odpovede, že si to musí zistiť sám. „Ja tu tiež nie som dlho,“ odpovedala mu ďalšia oslovená žena. Keď skúšal šťastie u rodiny s kočíkom, tiež nepochodil. Pýtal sa ich však len na to možnosť ubytovania. Ani v tom mu niektorí miestni neboli ochotní poradiť. Situácie sa chopila žena. „Povedz mu, že je tu veľmi veľa rasistov,“ huckala muža, ktorý poslušne zopakoval ženinu vetu v angličtine. Ešte ráznejšiu odpoveď však dostala rodinka od inej ženy, ktorá jednoducho vyhlásila, že v meste nie je kde spať. Negatív neubudlo ani od iných ľudí. „Je tu málo práce, musíte ísť do veľkého mesta,“ odporučili im namiesto toho, aby sa snažili poradiť.

    Iné odporúčanie miestnej ženy bolo ešte radikálnejšie: „Choďte domov,“ povedala Navdarovi. Experiment však priniesol aj pár pozitív, dokonca bizarnú situáciu. Pozitíva spočívali v darovaní bankovky či jabĺk. Ale absurdná situácia nastala pri komunikácii s rómskou rodinou. „Im určite nie je dobre v tej Sýrii, keď prišli až sem,“ zamysleli sa Rómky, ktorým Navdar s rodinou hneď padli do oka. „Ja by som ich aj vzala k sebe. Ale tvoj brat by to neprežil,“ vyriekli napokon nad nimi ortieľ. Zdráhavo sa chovali aj na miestnej radnici. „Nemajú papiere, peniaze, nemajú nič. Kam ich teraz poslať, aby nezostali na ulici?“ nevedeli si v Kolíne rady.

    Happyend sa však napokon predsa len konal. Mohol za to starší pán, ktorý mal v Sýrčanoch obrovskú dôveru. Dovolil im, aby ostali u neho, pokým sa nevráti z práce. „Keď sa vrátim z práce, môžeme si podiskutovať o vašej budúcnosti,“ ukončil pán absolútne dojímavým gestom tento experiment.

    - Reklama -