VIDEO Švédska ministerka sa rozplakala. Nemôžeme už prijímať utečencov. Je to liberálna idiotka, schytala. Pridal sa aj francúzsky premiér a reakcie Blahu a Sulíka nenechali na seba dlho čakať

    0
    Švédsky premiér Stephen Lofven (vpravo) a vicepremiérka Asa Romsonová (Autor: SITA)

    „Budem úplne úprimná. V posledných týždňoch sme stáli pred zložitým rozhodnutím. Pred otázkou pripustenia si reality.” Takto odôvodnila jedna z najväčších obhájkyň otvorených hraníc pre migrantov, švédska podpredsedníčka vlády Asa Romsonová, aktuálne rozhodnutie Švédska obmedziť prijímanie migrantov. Vzápätí sa rozplakala.

    Video so vzlykajúcou švédskou političkou Asou Romsonovou koluje po internete a na portáli YouTube ho už videlo takmer 80 000 ľudí. Príliš veľké pochopenie však u nich nenachádza. A to dokonca ani u samotných Švédov, ktorí sú inak považovaní za najväčších priaznivcov prijímania utečencov. Jeden zo švédskych diskutérov vyčíta vicepremiérke aj ďalším politikom v krajine, že po desaťročia dávali prednosť cudzincom pred svojimi voličmi. Diskutéri z iných krajín sa zase vo svojich komentároch Švédom vyložene vysmievajú a pýtajú sa, ako môže byť niekto taký „emocionálne nestabilný“ vodcom krajiny.

    Niektorí uštipačne konštatujú, že v skutočnosti plače Romsonová pre stovky znásilnení švédskych žien, ktorých sa väčšinou dopustili moslimskí prisťahovalci. Vo Švédsku totiž počet znásilnení vzrástol od roku 1975 do vlaňajška viac ako pätnásťnásobne. Poukazujú na to, že zvýšenie počtu znásilnení korešponduje so začiatkom masívneho prijímania migrantov predchádzajúcimi socialistickými vládami. Naopak, priaznivci multikulturalizmu tvrdia, že druhá strana iba vytrháva časť štatistík z kontextu a pravda je niekde inde. Bohužiaľ, však už často zabúdajú uviesť, ako to teda “v skutočnosti“ je.

    Americký komentátor John Hoft však Romsonovú označuje za psychotičku a konštatuje, že Západ pácha dobrovoľnú samovraždu práve pre podobných „liberálnych idiotov“, ako je Romsonová. Hoft tiež pripomína, že podľa údajov z roku 2010 žilo v krajine viac ako 1,33 milióna obyvateľov narodených v zahraničí, čo predstavovalo 14,3 percenta. V tomto roku pritom krajina prijala ďalších približne 100 000 utečencov z Blízkeho východu a Afriky. „Švédska vicepremiérka oznamuje v priamom prenose zmenu švédskej prisťahovaleckej politiky a pri tom plače. Čo je to za hlupaňu?“ lakonicky komentuje Hoft emotívne vystúpenie švédskej političky.

    Treba pripomenúť, že s prijímaním utečencov si to už rozmysleli aj Francúzi. Francúzsky premiér Manuel Valls nedávno vyzval Európsku úniu, aby naliehavo zastavila prílev utečencov z Blízkeho východu. „Nemôžeme v Európe prijať ešte viac utečencov – nie je to možné,“ povedal Valls v rozhovore pre desiatku zahraničných denníkov. Vyjadril sa tiež, že rozhodujúce pre EÚ je kontrola vonkajších hraníc. „Keď to neurobíme, potom ľudia povedia: Dosť bolo Európy!“

    Urážali nás a teraz hovoria to isté

    Do oboch politikov sa na svojom facebookovom profile pustil najľavicovejší poslanec Smeru Ľuboš Blaha. „Posolstvo oboch západných politikov je to isté a vyslovene kopíruje to, čo stredná Európa – vrátane slovenských a českých vládnych sociálnych demokratov – hovorí už od začiatku: nejde o to, či máme radi, alebo nemáme radi migrantov, moslimov či kohokoľvek. Ide o to, pripustiť si realitu, že im všetkým nedokážeme pomôcť a že je tu bezpečnostné riziko, ak otvoríme hranice dokorán. A že následkom neobmedzenej migrácie je nevyhnutne nárast fašizmu,“ píše smerák.

    „Ja neviem, či sa pri tom treba rozplakať, aby to pochopili aj západní liberáli, alebo to treba povedať po francúzsky, aby vás neobviňovali zo xenofóbie, ale jedno sa potvrdilo úplne jasne: stredná Európa mala od začiatku pravdu, keď vravela to isté, čo dnes vravia švédski či francúzski socialisti,“ dodáva.

    Podľa Blahu nás európski partneri urážali, vylučovali a vyhrážali sa nám. Teraz však hovoria to isté. „Presťahovať do Európy celý svet sa jednoducho nedá,“ myslí si poslanec.

    Netreba plakať, ale zamyslieť sa

    „Prejavy európskych politikov sú len zrkadlom situácie. Strana SaS hovorila už dávno, aké sú možné riešenia. Namiesto šírenia paniky a plakania je potrebné sa logicky zamyslieť. Riešenia sme zhrnuli v našej pozícii pri riešení migračnej krízy a stále sa len potvrdzuje, že už dávno ich bolo treba aplikovať,” povedal pre ParlamentnéListy.sk Richard Sulík.

    - Reklama -