VIDEO Streľba na mimovládky, ktoré dovážajú do Európy migrantov. V Stredozemnom mori došlo k zásadnému obratu

0
Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
Svoje akcie na záchranu migrantov zo Stredozemného mora prerušili z bezpečnostných dôvodov postupne tri organizácie. S pomocou prestali Lekári bez hraníc (Médecins sans Frontières/MSF), nemeckí aktivisti zo skupiny Sea Eye aj ľudia zo Save the Children (Zachráňte deti). Dôvod je síce jednoduchý, ale o to pádnejší. Aktivisti sa obávajú o vlastnú bezpečnosť, pretože líbyjská pobrežná stráž sa s nimi už viackrát dostala do konfliktu a od svojho nevraživého postoja nemieni ustúpiť. 
 
Niektoré lode záchrancov ľudí na vratkých člnoch pašerákov totiž plávali až na samotné hranice líbyjských teritoriálnych vôd, aby tam pomáhali migrantom v núdzi. Objavili sa dokonca obvinenia zo strany talianskeho prokurátora, že lode mimovládok dávajú svetelné signály migrantom, aby vyrazili smerom k nim a potom ich len nalodili a previezli do talianskych prístavov. Údajná spolupráca aktivistov s pašerákmi ľudí je stále predmetom vyšetrovania. 
 
Stávalo sa a dodnes sa stáva, že tieto lode zachraňujúce migrantov v Stredozemnom mori odhalí pobrežná stráž Líbye a dôjde k stretom. Napriek nebezpečenstvu, pre ktoré niektoré mimovládky prestali so záchranou, sa nájdu aj takí aktivisti, čo pokračujú v činnosti navzdory výzvam z Líbye. 

Robíte problémy, odíďte

Španielska mimovládna organizácia Proactiva Open Arms na lodi Golf Azzuru zažila krušné chvíle, keď sa dostala na hranice líbyjských výsostných vôd, kde už hliadkujú lode tamojšej pobrežnej stráže. 
 
„Monitorujeme vás už dva dni a podnikáte aktivity, ktoré predstavujú problémy pre suverenitu líbyjského štátu. Preto vás žiadam, aby ste zmenili svoj kurz na prístav v Tripolise. Ak okamžite neuposlúchnete rozkazy, bude na vás zamierené,“ varovali pomocou rádia údajní členovia líbyjskej pobrežnej stráže loď španielskej mimovládky. 
 
Podľa informácií agentúry Reuters loď Golf Azzuru obrátila kurz smerom na sever, pričom ju sprevádzal čln pobrežnej stráže Líbye. Hovorkyňa mimovládky Proactiva Open Arms Laura Lanuzová tvrdí, že ich loď bola v čase incidentu v medzinárodných vodách 43 kilometrov od líbyjského pobrežia a pátrala po migrantoch v rámci záchrannej operácie. 
 
Španielska mimovládka mala v podstate šťastie, pretože vo viacerých prípadoch sa už stalo, že po lodiach aktivistov líbyjskí strážcovia pobrežia začali aj strieľať. 

Pravidlá dodržiavať nechcú

V súvislosti s pomocou migrantom na mori nie je líbyjská pobrežná stráž jediný problém, ktorý mimovládky v tejto oblasti majú. Taliansko pod náporom veľkého množstva utečencov prichádzajúcich práve cez Stredozemné more požaduje, aby mimovládky podpísali zmluvu (code of conduct), v ktorej sa zaviažu, že nebudú používať väčšie plavidlá na dovoz veľkého počtu migrantov súčasne. 
 
S obmedzením využívania veľkých lodí, z ktorých aktivisti vysielajú na pomoc člnom pašerákov menšie člny, však mimovládky nesúhlasia. Tvrdia, že by ich to spomaľovalo pri ich aktivitách na záchranu ľudí v núdzi. 
 
Nesúhlas zo strany mimovládnych organizácií potom vyvoláva aj požiadavka talianskych úradov, aby boli na lodiach, ktoré zachraňujú migrantov, prítomní aj policajti alebo aspoň členovia pobrežnej stráže Talianska. Aj s touto požiadavkou majú mimovládky problém. 
 
Spomínanú zmluvu s talianskymi úradmi podpísalo len päť z ôsmich mimovládok zachraňujúcich ľudí na mori. 

Uväznení v Líbyi

Zaujímavý je fakt, že samotné mimovládne organizácie, ktoré zastavili svoje aktivity v Stredozemnom mori, hovoria o tom, že na vodu sa vydáva menej lodí s migrantmi. To vraj znamená, že ich je stále viac uväznených v Líbyi. 
 
Je pravda, že Líbya od pádu Muammara Kaddáfího nie je v najlepšom stave. Po politickom vákuu sa od roku 2011 vystriedala pri moci vláda s úradníkmi a od roku 2015 vedie krajinu akási vláda jednoty dohodnutá za pomoci OSN. Na jej čele je premiér Fayez Sarraj, lenže stále je tu problém medzi znepriatelenými tábormi, ktoré sa len tolerujú. Po páde Kaddáfího totiž vznikla jedna vláda v Tobruku a druhá v Tripolise a okrem toho v krajine stále operujú desiatky militantných skupín. 
 
Politicky nestabilnú situáciu v Líbyi zneužívajú vo svoj prospech pašeráci migrantov, ktorí do tejto časti Afriky často zvážajú ľudí z celého kontinentu, aby ich potom z katastrofálnych podmienok provizórnych táborov natlačili do gumených člnov a vyslali na more, kde môžu dúfať v pomoc od mimovládok. 
 
V Líbyi sa podľa odhadov tiesni viac ako jeden a pol milióna migrantov. Pomoc potrebuje takmer 440-tisíc detí naprieč krajinou. Zväčša čelia násiliu, predaju do otroctva či núteným prácam. Detský fond OSN (UNICEF) v tomto smere pochválil Európsku úniu za to, že poskytla 11 miliónov eur na pomoc najzraniteľnejším deťom v Líbyi. 
 
EÚ však v Líbyi nepomáha iba deťom. Ide o súčasť 90-miliónového balíčka z programu s krkolomným názvom „Manažovanie migračných tokov v Líbyi pomocou rozširovania chráneného prostredia a podpory lokálneho socio-ekonomického rozvoja“. Ide o projekt financovaný z prostriedkov núdzového fondu EÚ pre Afriku. 
 
Hlavným cieľom programu EÚ v Líbyi je ochrana migrantov, utečencov a komunít, ktoré im poskytnú útočisko. Zároveň má projekt pomôcť manažovať migračné trasy v rámci krajiny. 
 
- Reklama -