VIDEO Stále nerozumiete návrhom na zrušenie amnestií? Budaj s Matovičom vysvetľujú

    0
    Igor Matovič a Ján Budaj (Autor: Reprofoto/Facebook: Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti)

    V utorok sa poslanci v Národnej rade Slovenskej republiky budú venovať návrhom na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií, ktoré v roku 1998 udelil bývalý predseda vlády Vladimír Mečiar. Opozičný poslanec a predkladateľ návrhu na ich zrušenie Ján Budaj vo videu vysvetľuje spolu so svojím šéfom, lídrom hnutia Obyčajní ľudia Igorom Matovičom rozdiel medzi ich návrhom, vládnym návrhom a podmienkam, ktoré k nemu majú.

    V úvode videa Budaj pripomína, že návrh na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií podal už pred rokom a podľa expertov môže naozaj zrušiť amnestie. „Zo strachu alebo pre závisť, alebo pre politickú agendu vláda predkladá vlastný návrh,“ hovorí opozičný poslanec a pokračuje kritikou, že ho podáva veľmi rýchlo a má ho preveriť ústavný súd plný mečiarovských a smeráckych nominantov. „Amnestie tak môžu skončiť tak, že budú napokon nezrušené. Preto sa pokúšame tento vládny návrh zlepšiť pozmeňujúcimi návrhmi,“ vysvetľuje Budaj.

    Slova sa v tej chvíli chopí jeho šéf Igor Matovič a predstaví päť podmienok, ktoré majú podľa ich slov dať vládnemu návrhu šancu, že nakoniec predsa len amnestie zruší. Prvou podmienkou je zrušenie premlčania, vysvetľuje Matovič s tým, že „síce by mohli byť amnestie zrušené, sudca by povedal, doba uplynula, premlčané, pán Lexa počestný podnikateľ“. Druhým bodom je, aby sa zrušenie milostí pre syna prezidenta Kováča týkalo všetkých páchateľov, ktorých tam podľa šéfa Obyčajných ľud bolo šesť. V ďalšom bode žiadajú, aby sa našlo 30 poslancov, ochotných podpísať sa pod názor, že nesúhlasia so zrušením amnestií aj s argumentáciou pre ústavný súd, prečo.

    Zdroj: Facebook / Obyčajní ľudia

    V predposlednom bode chcú Matovičovci docieliť, aby pred Ústavný súd SR išiel taký právnik z opozície, ktorého oni sami vyberú. Má to byť človek, ktorý sa vždy snažil amnestie zrušiť. Na záver kladú podmienku, aby bol prezident vedľajším účastníkom konania.

    - Reklama -