VIDEO Šok: Máme jadrovú zbraň, zaznelo zo Saudskej Arábie

    0
    Saudskoarabský politológ Dahham al-Anzi (Autor: ReproFoto: YouTube)

    V krátkom úryvku rozhovoru, ktorý teraz koluje po internete, al-Anzi najprv hovorí, že Saudská Arábia sa nebude nečinne prizerať masakru civilného obyvateľstva v Sýrii. Konštatoval tiež v tejto súvislosti, že Saudská Arábia sa zachová ako zodpovedná krajina. „Podnikáme dlhodobo kroky, aby sme minimalizovali iránske hrozby v Jemene a o to isté sa usilujeme aj v Sýrii,“ uviedol al-Anzi a hovoril zároveň o ruskej podpore sýrskeho prezidenta Asada.

    Následne prekvapenému redaktorovi saudskoarabský politológ povedal, že Saudská Arábia má už dva roky jadrové zbrane. „Jadrové testy by sa mali uskutočniť počas najbližších týždňov. Prečo by sme kupovali všetky tie lietadlá a rakety, keby sme nechceli hájiť práva Arabov a moslimov?“ konštatoval al-Anzi a odmietol zmienku zaskočeného redaktora, že informácia o vlastníctve jadrových zbraní Saudskou Arábiou je úplnou novinkou. „Svetové veľmoci o tom vedia už dávno.“

    Saudskoarabský politológ bol skutočne prvým, kto túto informáciu zverejnil. Aj keď o tejto skutočnosti sa špekulovalo dlhší čas. Všeobecne sa predpokladá, že jadrové hlavice a potrebné know-how dodal Pakistan, ktorému zase Saudskoarabi dodávajú za mimoriadne výhodných podmienok ropu. Ako prvý prišiel s touto informáciou britský denník The Sunday Times. „Vývoj jadrového programu je veľmi drahý. Niet pochýb, že rozhodujúcu časť pakistanského jadrového programu spolufinancovala práve Saudská Arábia,“ citoval denník bývalého britského ministra zahraničia lorda Davida Owena.

    Saudská Arábia sa tak oficiálne stala jedenástym členom elitného klubu svetových jadrových veľmocí, kam patria okrem Spojených štátov, Ruska a Veľkej Británie aj Francúzsko, Čína, India, Izrael, Severná Kórea, od roku 1998 tiež spomínaný Pakistan a najnovšie aj Irán. Teherán však podľa dostupných informácií, rovnako ako napríklad Severná Kórea, nemá k dispozícii jadrové hlavice. Mimochodom, vlani v júli bola vo Viedni podpísaná dohoda s Iránom, ktorý sa tak zaviazal, že sa nepokúsi v rámci svojho jadrového programu vyvinúť jadrovú zbraň.

    - Reklama -