VIDEO Smršť migrantov v Calais. Je to čím ďalej horšie

    0
    Migranti vo francúzskom Calais (Autor: ReproFoto: YouTube/ODN)

    V práve končiacom sa týždni sa situácia v severofrancúzskom prístavnom meste Calais vyostruje. Od začiatku migračnej krízy to tu na severe Francúzska nemajú ľahké. Úrady sa museli porátať napr. s nelegálnym táborom utečencov a migrantov, známym pod menom Džungľa. Ale ani potom, čo bol živelne vzniknutý tábor zrušený, sa tunajšia situácia úplne neupokojila. Ba naopak. Zdá sa, že napätie ďalej rastie.

    Francúzske úrady prijali vo štvrtok oznámenie, že sa v Calais ozýva streľba. Podľa informácií agentúry Reuters tu po sebe pálili dve skupiny utečencov z Afganistanu a z Eritrey. Streľbu podľa dostupných informácií rozpútali Eritrejčania a polícia, ktorá čo najrýchlejšie dorazila na miesto, musela chrániť afganských utečencov, a to hneď pred dvesto Eritrejčanmi.

    V prestrelke boli vážne zranení štyria ľudia, dvaja utečenci utrpeli menej závažné zranenia a dvanásť ďalších ľudí bolo zranených ľahko. Francúzsky minister vnútra Gerard Collomb sa do Calais vydal, aby tunajšiu situáciu, ktorú označil za vážnu, sám preveril. Bitky podľa jeho názoru rozdúchavajú organizované gangy.

    Celý článok v angličtine nájdete tu.

    Francúzske úrady tvrdia, že v Calais a okolí žije asi šesťsto migrantov, ale podľa odhadu humanitárnych pracovníkov, ktorí sa tu tiež pohybujú, ide skôr o osem stoviek utečencov.

    Mesto podľa reportérky televízie Prima prežíva také ťažké časy, aké doteraz nezažilo. Streľba medzi migrantmi je nebezpečnou novinkou. „Videli sme scény ako z vojny, nerozumiem tomu,“ uviedol na kameru jeden z humanitárnych pracovníkov Loan Torondelle. Údajne spolu utečenci zvádzali boj o teritórium.

    „Hovorím vám to jasne, toto už sa nedá vydržať,“ zhodnotila situáciu starostka Calais Natacha Bouchartová. „Posunuli sme sa na novú úroveň, je to pre nás novinka,“ doplnil hovorca policajných odborov Frédéric Baland.

    Pred dvoma týždňami situáciu v Calais obhliadal aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Podľa miestnych k zlepšeniu situácie nijako neprispel. Situácia sa skôr zhoršila, odvtedy totiž do mesta dorazili ďalší utečenci.

    - Reklama -