VIDEO Slovensko svoj názor na kvóty nemení a na súde budeme za túto pravdu bojovať! Vyhlasuje Kaliňák po zlých správach z európskeho súdu

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer- SD) (Autor: TASR)

    Kaliňák v krátkom videu rázne odmieta návrh generálneho advokáta európskeho súdu v Luxemburgu na zamietnutie slovenskej žaloby, ku ktorej sa pripojilo aj Maďarsko a má podporu tiež z Poľska. „Slovensko svoj názor na kvóty nemení a na súde budeme za túto pravdu bojovať!“ píše Kaliňák či správca jeho facebookového profilu v krátkom komentári k videu a nasleduje zdôvodnenie.

    Podľa Kaliňáka je potrebné vrátiť sa k základom problému s povinným rozdeľovaním migrantov na základe Bruselom stanovených kvót. Minister vnútra uviedol hlavné dôvody, prečo Slovenská republika vždy bola, je a bude proti takýmto kvótam.

    „Ten prvý problém je v tom, že článok, ktorý hovoril o takomto prerozdeľovaní, spomínal predovšetkým náhle zmeny, ktoré nastali. Náhle vyvolanie nejakej krízy v oblasti migrácie, kde sme vždy hovorili, že to nebolo náhle, ale že to malo svoju presnú príčinu a súvislosť,“ zdôvodňuje Kaliňák.

    Minister pripomína, že jednou z príčin zvýšenej migrácie do Európy bolo zvrhnutie režimu Muammara Kaddáfího, čím sa z Líbye stala podľa neho nestabilná krajina a migranti tak začali prúdiť najmä cez túto severoafrickú krajinu do Európy. „Je to do určitej miery aj v systéme v Sýrii, kde sa niektoré krajiny rozhodli, že je potrebné zlikvidovať diktátorský režim Asada a tým pádom sa rozpútalo peklo, ktoré tak isto trvá do dnešných dní,“ myslí si Kaliňák.

    Zo spomínaných dôvodov nemožno preto podľa šéfa rezortu vnútra hovoriť v súvislosti s migračnou krízou o „náhlej“ situácii. Kaliňák tvrdí, že priebeh udalostí vyvolaných pádom Kaddáfího a konfliktom v Sýrii bolo možné predpovedať. „Preto nebolo možné použiť ten článok, ktorý bol použitý pri schvaľovaní pevných kvót,“ tvrdí minister.

    Na zavedenie kvót použila EÚ článok 78 ods. 3 ZFEÚ. Ten oprávňuje na prijatie opatrení, ktoré v reakcii na jasne vymedzenú núdzovú situáciu dočasným spôsobom a v presne vymedzených bodoch zavádzajú výnimky z legislatívnych aktov v oblasti azylu.

    Je tu však ešte jeden, rovnako pádny argument, ktorý Kaliňák predkladá vo videu. „Druhá vec je tá, že systém povinných kvót je absolútne neúčinný. Z pôvodného čísla 160 000 bolo (prerozdelených) len niečo málo cez 10 percent za posledné dva roky a to aj krajinami, ktoré súhlasili so systémom pevných kvót,“ dodáva.

    Podľa ministra vnútra je preto jasné, že systém kvót je nefunkčný z viacerých dôvodov, a to nielen preto, že nemožno diktovať migrantom, kde majú zostať. „Nielen zo Slovenska alebo zo stredoeurópskych krajín, ale aj z Luxemburska odchádzajú (migranti) do Nemecka alebo Švédska, ale aj preto, že je najprv potrebné zastaviť ten tok migrantov, ktorí smerujú do Európy a to sa vlastne osvedčilo v aktivitách krajín V4, ktoré poslali svojich policajtov, aby zastavili balkánsku cestu,“ vraví Kaliňák.

    Kaliňák tvrdí, že aj vďaka aktivitám V4 na balkánskej ceste sa podarilo obmedziť príchod migrantov touto trasou na minimum, aj keď sa v deň uverejnenia videa podarilo policajtom na Slovensku zatknúť pašeráka ľudí s jedenástimi migrantmi vo vozidle, o čom sme písali TU.

    „Táto problematika nie je za nami. Musíme ďalej aktívne bojovať a rád by som odkázal aj kolegom v Európskej únii, že sa treba stretnúť s realitou a podľa toho konať. Slovensko je proti kvótam, vždy aj bude a budeme sa naopak snažiť hľadať riešenia, ktoré umožnia znížiť migračné toky smerom do Európskej únie,“ uzavrel Robert Kaliňák. Video ministra vnútra zdieľala na svojom facebookovom profile aj jeho domovská strana Smer-SD.



     

    - Reklama -