VIDEO Škandalózne! Platia Žitňanskú občania alebo oligarchovia z Esetu? Spolumajiteľ Carltonu prišiel so závažným podozrením. Je to vymyslená konštrukcia, odkazuje ministerka

    0
    Lucia Žitňanská (Autor: TASR)

    Okresný súd Bratislava I pred pár dňami zakázal dočasne Erikovi Mikurčíkovi a Zuzane Kalmanovej konať ako štatutárom firmy, ktorá vlastní bratislavský hotel Carlton. Predbežné opatrenie vydal na základe návrhu ďalších spoluvlastníkov a zároveň spolumajiteľov spoločnosti Eset, Maroša Grunda a Rudolfa Hrubého.

    Mikurčík sa stal koncom júna podľa obchodného registra väčšinovým vlastníkom hotela, a to tak, že zvýšil základné imanie spoločnosti o 55 000 eur. Vklad druhého spoločníka Carlton Property, firmy ADS Property, v ktorej figurujú okrem Mikurčíka aj Grund a Hrubý, zostal od augusta 2016 na úrovni 5 000 eur.

    Koncom septembra oznámil Mikurčík spolu so Zuzanou Kalmanovou svojim obchodným partnerom v spoločnosti Carlton Property, že sa stali od 20. septembra súdnym vykonateľným rozhodnutím konateľmi tejto spoločnosti. Situácia okolo hotela Carlton na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave nie je podľa Grunda a Hrubého bežným obchodným sporom, ale pokusom o podvod. Viac sme o tom písali TU.

    Erik Mikurčík zvolal k celej záležitosti tlačovú konferenciu v hoteli Carlton, kde vyzval spoločníkov spoločnosti Eset, ktorí sa postavili za konanie Rudolfa Hrubého a Maroša Grunda, aby v prípade, že vznikne spoločnosti alebo spoločníkom Carlton Property nárok na náhradu škody značného rozsahu v akcesorickom konaní, túto škodu spoločne a nerozdielne zaplatili.

    Spolumajiteľ Esetu sa vyhrážal kontaktmi so Žitňanskou

    Podľa Mikurčíka sa mu spoluvlastník Esetu Rudolf Hrubý verejne vyhrážal, dokonca aj za prítomnosti polície, svojimi osobnými kontaktmi na ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú, ktorá mala v jeho prospech riešiť jemu nevyhovujúcu situáciu.

    „V tomto mojom prípade sa udialo veľa náhod. Keď je veľa náhod na kope, tak to už nie je náhoda. Považujeme to za škandalózne a neprijateľné, aby nám následne na obchodnom registri oznámili, že nám nemôžu poskytnúť žiadnu informáciu, nakoľko si celý spis okolo spoločnosti Carlton Property zobrala pani ministerka. A obdobnú informáciu obdržíme aj na súde Bratislava V. Náhoda? Prečo pani ministerka študuje spis našej súkromnej spoločnosti? Je to bežné? Na Slovensku je približne dvestotisíc spoločností s ručením obmedzeným, prečo sa pani ministerka zaujíma práve o nás?“ čudoval sa Mikurčík s otázkou, kto platí ministerku, či sú to občania alebo oligarchovia z Esetu. Tak znel aj oficiálny headline zvolanej tlačovky.

    Mikurčík vidí korupciu u štátnych úradníkov

    Viacerí vyšší súdni úradníci podľa podozrenia Mikurčíka uskutočnili protizákonné úkony, za ktorými vidí realitný podnikateľ možnú korupciu. Problém je podľa Mikurčíka aj vo svojvoľnom konaní súdneho úradníka obchodného registra Okresného súdu Bratislava I Juraja Kurtiho. „Dvadsiateho deviateho júna tohto roka som odstúpil od zmlúv s Hrubým a Grundom a zvýšil som základné imanie v Carlton Property, čím sa stávam ako fyzická osoba 92-percentným majiteľom spoločnosti. Táto zmena bola dokonca zanesená aj do obchodného registra. Následne je 7. 7. vydané neodkladné rozhodnutie Okresného súdu BA V so zákazom meniť štatutárne orgány v spoločnostiach Carlton Property a ADS Property. Obchodný register však o týždeň tento právny stav ignoroval. A je to bez môjho súhlasu zmenené na základe valného zhromaždenia pánov Grunda a Hrubého, ktorí sa stávajú konateľmi,“ tvrdí Mikurčík s tým, že tak Hrubý s Grundom urobili v čase, keď podľa výpisu ovládali len osem percent spoločnosti.

    Iný súdny úradník obchodného registra vydal podľa Mikurčíka rozhodnutie na základe podnetu jedného spoločníka v čase, keď boli v spoločnosti dvaja spoločníci.

    Ďalšia súdna úradníčka mala zapísať zvýšenie základného imania v spoločnosti v prospech protistrany, čo eliminovalo vplyv Mikurčíka v nej. Mala tak urobiť bez jeho vedomia, proti spoločenskej zmluve spoločnosti i proti neodkladnému rozhodnutiu súdu. Mikurčík kritizoval i to, že obchodný register dodnes nerozhodol o výsledkoch mimoriadneho valného zhromaždenia v spoločnosti, v ktorej je majoritným spoločníkom, ktoré sa uskutočnilo ešte v júli. Obvykle to pritom podľa neho trvá tri dni.

    Ide o vymyslené konštrukcie, háji sa Žitňanská

    „Ide o vymyslené konštrukcie, preto na ne nebudeme vôbec reagovať,“ uviedol pre PL.sk hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla k tvrdeniam Mikurčíka o možnej zaangažovanosti Žitňanskej v kauze. Bubla potvrdil, že ministerstvu boli 8. septembra doručené dve podania podnikateľa, v ktorých požadoval preveriť postup vyšších súdnych úradníkov. Podanie adresovala ministerstvu aj Mikurčíkova protistrana v spore. Okrem postupu vyššej súdnej úradníčky sa sťažovala aj na konanie sudkyne.

    „Spisy v danej veci si zo súdu nezobrala ministerka, ale tak, ako je to štandardné aj v iných prípadoch, si ich vyžiadalo ministerstvo spravodlivosti, respektíve príslušná sekcia, za účelom preverenia podaní,“ uviedol Bubla. „Nakoľko ministerstvo spravodlivosti nemá právomoc prešetrovať konanie ani vyvodzovať zodpovednosť voči vyšším súdnym úradníkom, boli podania vo vzťahu k vyšším súdnym úradníkom odstúpené predsedníčke Okresného súdu Bratislava I,“ doplnil Bubla. Čo sa týka konania sudkyne, ministerstvo ju požiadalo o zaslanie jej vyjadrenia a následne vec posúdi.

    - Reklama -