VIDEO Rusi sa vzbúrili proti trestu na olympiáde

    0
    logo zimných olympijských hier v juhokórejskom Pchjongčchangu (Autor: TASR)
    Rusko potrestal Medzinárodný olympijský výbor (MOV) za dopingové škandály a oficiálne na tohtoročných hrách v juhokórejskom Pchjongčchangu neštartuje. Dodatočne MOV povolil zúčastniť sa hier iba tým ruským športovcom, u ktorých nebol individuálne preukázaný doping. Ruskí športovci nesmú štartovať pod ruskou vlajkou a rovnako tak pri pretekoch nesmú mať oblečené dresy, kde by sa vyskytovali symboly ich krajiny.
     
    Nariadenie MOV musia ruskí športovci rešpektovať, ale fanúšikovia sa ničím takým riadiť nemienia. Ako píše Yahoo Sports, do Južnej Kórey zavítali v obrovskom počte a pri každých pretekoch dávajú veľmi nahlas najavo, že ruskí športovci tu podľa ich mienky reprezentujú Rusko. Tohtoročných zimných olympijských hier sa zúčastňuje 168 ruských športovcov a ako obvykle patria v mnohých disciplínach k hlavným adeptom na medaily.
     
    Ako uvádza Yahoo Sports vo svojej reportáži z krasokorčuliarskych súťaží v meste Gangngeung, v tunajšej hale ruských športovcov vidieť a počuť bezkonkurenčne najviac zo všetkých fanúšikov. Stovky fanúšikov je oblečených do ruských dresov, mávajú ruskými vlajkami a niektorí majú tričká s nápisom Rusko v mojom srdci. Napokon aj v krasokorčuľovaní majú Rusi mnoho želiezok v ohni a aktuálne sú v tejto disciplíne, čo do počtu medailí, na druhom mieste za Kanadou.
     
    „Cítime z publika obrovskú podporu. Ruských fanúšikov vidíte doslova všade. Mávajú vlajkami, spievajú ruské piesne. Sme tu ako doma,“ hovorí ruská krasokorčuliarka Jekaterina Bobrovova, ktorá preteká v páre s Dimitrijom Solovjovom. Nielen v očiach ruských fanúšikov sa zračí odhodlanie ignorovať nariadenia MOV. „Môžete síce zakázať účasť Rusku, ale zastaviť ruských fanúšikov sa vám nepodarí,“ hovorí v bojovom tóne ruský fanúšik Jevgenij Kičigin, ktorý prišiel z Petrohradu.
     
    „Ak azda chcel MOV Rusko ponížiť, tak dosiahol pravý opak. Rusi sú tu a nie je možné ich prehliadnuť. Stretávate ich na každom kroku a počuť ich už z diaľky. Majú na sebe ruské vlajky aj ďalšie symboly svojej krajiny. Spievajú ruské piesne a niektorí si dávajú ironicky prst na ústa, aby dali posmešne najavo, že sú tu vlastne inkognito. Ak poznáte Rusov, mohli ste takéto reakcie vopred očakávať,“ píše Yahoo Sports.
    „Keď nám povedali, že nebudeme môcť súťažiť pod ruskou vlajkou, bolo mi jasné, že keď prídeme na olympijské hry, podpora fanúšikov bude o to silnejšia,“ konštatuje Bobrovova. Jej kolega, rýchlokorčuliar Semjon Jelistratov, ktorý získal ako vôbec prvý ruský športovec na tohtoročných zimných olympijských hrách medailu, sa vyjadril na tlačovej konferencii po zisku bronzovej medaily celkom jasne.
     
    „Je pre mňa ťažké zadržať slzy. Som neuveriteľne nadšený, že sa mi podarilo získať medailu aj po tom všetkom, čomu musí naša krajina čeliť. Túto medailu venujem všetkým ruským športovcom, ktorých nespravodlivo vylúčili z olympijských hier. Táto medaila je pre vás,“ uviedol podľa The Huffington Post Jelistratov, ktorý pritom v minulosti sám čelil obvineniam z užívania dopingu. Pred dvoma rokmi mu dočasne pozastavili športovú činnosť, pretože sa v jeho krvi našli stopy lieku meldonium. Potom ho však omilostili, lebo MOV stanovil, že podobné stopové množstvo lieku nájdené pred 1. marcom 2016 sa nebude postihovať.
     
    - Reklama -