VIDEO Rómovia von z autobusu! Diskriminácia? Server Romea.cz udrel

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    V oboch prípadoch, o ktorých informuje server Romea.cz, hral hlavnú rolu vodič autobusového dopravcu Eurobus. V prvom prípade odmietal zviesť rómsku rodinu s kočíkom, pretože vraj prepravné podmienky nedovoľujú prevážať dva kočíky a jeden už bol v autobuse. „Podotýkam, že druhý autobus som už nemala teda žiadny. To, ako sa zachoval vodič autobusu, by azda odrovnalo aj vás, boli sme s manželom maximálne slušní…“ napísala žena redakcii Press.TV s tým, že ponúkali, že kočík poskladajú.

    Vodič autobusu následne zavolal políciu, pretože rodina na jeho výzvy neopúšťala autobus a on nemohol odísť. Polícia podľa ženy vypravila autobus s tým, že členovia rodiny do neho nenastúpili. „Napokon nám policajti povedali, aby sme sa išli sťažovať na dispečing. To sme aj urobili a dokonca zvažujeme podať trestné oznámenie na vodiča autobusu, lebo máme vážne podozrenie, že v tomto prípade išlo o diskrimináciu,“ uviedla žena, pričom naznačila, že prípad môže mať ešte ďalšiu dohru.

    Podľa spoločnosti Eurobus však vodič nepochybil a postupoval len podľa prepravných podmienok. Naopak vodič sám zvažuje podanie trestného oznámenia, pretože nedal súhlas na natáčanie na mobil. Podľa servera Romea.cz však vodič mohol rodinu bez problémov vziať, pretože tá ponúkala poskladanie kočíka.

    Iný prípad sa tiež týkal prepravnej spoločnosti Eurobus a natočil ho na mobil nezúčastnený Štefan Polák. „Stál som na autobusovej stanici v Spišskej Novej Vsi. Na vedľajšej zastávke stáli Rómovia – počul som, ako sa pýtajú vodiča, prečo ich nechce vziať do autobusu. Vybral som teda mobil a začal to nahrávať,“ opísal s tým, že vodič nenechal Rómov nastúpiť a odišiel.

    Podľa Evy Čermákovej z Eurobusu bolo však aj tentoraz správanie vodiča v poriadku. Z videa nie je podľa jej slov zrejmé, že cestujúci chcú nastúpiť do autobusu.

    „Bežné je nastupovanie a vybavovanie cestujúcich postupne a aj v úvode videa vidieť, že pri vybavovaní cestujúceho vodičom ďalší čakajú na schodíkoch za ním. Pretože za poslednou vybavovanou osobou nejavili záujem nastúpiť do autobusu ďalšie osoby, vodič si podľa jeho vyjadrenia myslel, že sa fotia, resp. niečo natáčajú a čakajú na iný spoj… Doteraz nám od cestujúcich nedošla žiadna sťažnosť na vodiča, že ich nechcel vziať,“ napísala Čermáková.

    Server Romea.cz to však vidí inak a upozorňuje na ďalší prípad diskriminácie. Z videa je vraj zrejmé, že vodič zavrel dvere bez toho, aby bola odbavená posledná cestujúca, aby už Rómovia nemohli nastúpiť. Ďalej potom nereagoval na klopanie na dvere a čo najrýchlejšie odišiel.

    „Treba skoncovať s každodennou diskrimináciou a ústrkmi, s ktorými Rómovia v Európe musia žiť. Prospelo by celej spoločnosti, keby sa všetci mohli cítiť ako rovnocenní občania,“ vyjadril svoj názor riaditeľ spoločnosti ROMEA Zdeněk Ryšavý.

    Eurobus diskrimináciu popiera, napriek tomu je ochotný svojich vodičov znovu poučiť o podobných situáciách. „V žiadnom prípade nerobíme medzi cestujúcimi rozdiely. Ak by to tak bolo, tak do niektorých oblastí by sme chodili poloprázdni. Aj napriek skutočnosti, že nevidíme pochybenie zo strany vodičov, na výrobnej porade ich dôrazne poučíme, ako majú v takých situáciách postupovať,“ dodala Eva Čermáková.

    autor: jma

    - Reklama -