VIDEO Regulujme umelú inteligenciu, kým nebude neskoro, vyzýva miliardár, ktorý umožnil ľuďom lietať do vesmíru

    0
    Elon Musk, riaditeľ spoločností Tesla a SpaceX (Autor: TASR)
    „Najväčšie riziko, ktorému civilizácia čelí, je umelá inteligencia,“ vyhlásil Musk na letnom stretnutí Asociácie národných guvernérov USA na Rhode Islande. Roboti s vyvinutou umelou inteligenciou môžu podľa inovátora zapríčiniť vyhynutie ľudstva. Preto Musk nechce poľaviť v snahe varovať ľudí a odbornú verejnosť. 
     
    „Budem ďalej zvoniť na poplach, ale kým ľudia neuvidia, ako roboti idú po ulici a zabíjajú ich, nebudú vedieť, ako majú reagovať, pretože sa to zdá byť také neskutočné. Keď sa o tom bude vedieť, myslím, že ľudia budú mať obrovský strach, a to by aj mali mať,“ líči svoju apokalyptickú víziu budúcnosti Musk.
     
    Riešením údajného nebezpečenstva zo strany umelej inteligencie je podľa amerického multimiliardára regulácia odvetvia. „Bežne sa regulácie nastavujú, keď sa stane niečo zlé, keď nastane verejný odpor, a regulačné úrady vznikajú o niekoľko rokov neskôr, aby regulovali dané odvetvie priemyslu. Trvá to večnosť. To bolo v minulosti zlé, ale nebolo to niečo, čo by predstavovalo riziko pre existenciu civilizácie,“ varuje Musk. 
     
    Už v minulosti Musk viackrát varoval, že je to práve umelá inteligencia a jej rýchly vývoj, ktorá môže byť ohrozením pre celé ľudstvo. „Umelá inteligencia je špeciálny prípad. Myslím, že musíme byť proaktívni v reguláciách a nie reaktívni, pretože v čase, keď budeme spätne reagovať pri regulácii umelej inteligencie, bude už neskoro,“ zdôvodňuje svoje obavy miliardár. 
     
    Úplne opačný názor na túto problematiku má zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg. Ten tvrdí, že umelá inteligencia a jej vývoj by mali byť práve naopak čo najviac dotované, aby išli rýchlo vpred. V reakcii na Zuckerberga sa Musk vyjadril na Twitteri jasne. „Hovoril som o tom s Markom. Jeho chápanie problematiky je obmedzené,“ napísal Musk.  
     

     
     
    - Reklama -